Swatch Group се отказва от Baselworld 2019

Swatch Group се отказва от Baselworld 2019Nick Hayek Jr, президент на групата Swatch, най-големият изложител на изложението, обяви, че Swatch Group се отказва от Baselworld 2019. В групата участват 18 различни марки, някои от които са Swatch, Omega, Breguet, Rado, Blancpain и Longines. Решението засяга и още няколко фирми, които са собственост на Swatch. Новината не е напълно изненадваща, защото изложението загуби около 850 участника в последните години. Повечето от тях, обаче, бяха марки с малко или никакво влияние. Изключение е Hermes, компания, която се преориентира към SIHH.

Председателят на борда на директорите на Swatch Group Nick Hayek

Мотивите на Nick Hayek

Изявлението на Hayek е направено пред швейцарската преса и в случай, че се придържа към него, всяка от марките от групата ще напусне дългогодишното изложение, което е едно от най-важните в часовникарската индустрия. Възможните причини за оттеглянето на групата са, че изложението не е под контрола на часовникарската индустрия. То се организира от MCH, организацията, която управлява изложбения център, в който се провежда Baselworld, в Базел, Швейцария. В продължение на години MCH отказва да направи радикални промени във формата на изложението, което е базирано на остаряващи концепции.

Изненадата – Swatch Group се отказва от Baselworld 2019

Все пак, това решение е изненада за много хора, сред които съм и за, защото очакванията не бяха Swatch да са сред първите, които са се оттеглили. Слуховете твърдяха, че ако някоя от големите марки се оттегли, това ще бъде Breitling. Новият президент на компанията Georges инвестира малка част от средствата, които струва появата в Базел в международно роуд шоу. Отзивите са, че е далеч по-впечатлен от резултатите, постигнати чрез него, отколкото с ефективността от милионите, похарчени в Базел.

Марките на Swatch Group

Марките на Swatch Group

Тенденцията

След като Swatch Group се отказва от Baselworld 2019, а Breitling поглежда към вратата, е логично човек да се зачуди какво мислят по въпроса LVMH, Patek Philippe и Rolex.  Загубата на Swatch безусловно е трагедия за Basel, но дали ще последват други? Не е задължително. Докато Rolex, Patek и LVMH посещават Базе, тамще бъдат и международните медии, търговци и колекционери. Така че, не всичко е загубено, но определено Baselworld има нужда от промяна, за да запази водещата си позиция.

Вашият коментар