Rolex Root Beer GMT Master от 80-те на миналия век

Rolex Root Beer GMT Master II

Rolex Root Beer GMT Master от 80-те на миналия век

Rolex Root Beer GMT Master от 80-те на миналия век

Rolex разработва оригиналният GMT през 1954 в сътрудничество с Pan-Am. Оригиналният модел включва безел в два цвята – синьо и червено. Тази комбинация е вдъхновена от цветовете на авиолинията. През годините компанията продължава да експериментира с тази цветова схема И добавя няколко вариации. В процеса те създават традиция и моделът печели заклети фенове. Освен това много от новите вариации получават забавни прякори. Като Rolex Root Beer GMT Master II, за който ще ви разкажа днес. В неговия случай комбинацията не е от синьо и червено.

Rolex Root Beer GMT Master II

Една от най-рядко срещаните и търсени итерации включва безел в два тона, от бронз и злато. Той е наречен Root Beer, на едноименната северноамериканска напитка. Тази комбинация дебютира през 1960. Освен вдъхновената от напитката цветова схема на безела, Rolex Root Beer GMT Master има друга характеристика, която го отличава от други GMT модели. Той е първият, който има каса и безел в два тона. Жълтото злато, съчетано с неръждаема стомана също има прякор, Rolesor.

Алтернативните прякори на Root Beer

Сякаш един прякор не е достатъчен за този часовник. През жизнения си път, той се е обзавел с няколко. Първият е Nipple Dial. Този псевдоним характеризира моделите GMT Master от 80-те на миналия век. Тази генерация включва златни изпъкнали маркери за часа. Друг псевдоним на Root Beer е Tiger Eye или Tiger Augen. Те са вдъхновени от скъпоценния камък с подобен нюанс. Любимият ми прякор за GMT Root Beer, обаче, определено е Clint Eastwood или, още по-звучно, Dirty Harry. Ийстууд получава своя Root Beer GMT от дългогодишния изпълнителен директор на Rolex T. Walker Lloyd. Това става през 60-те и часовникът бързо става любим на актьора. Той го носи в Dirty Harry, както и във Firefox от 1982.

Rolex Root Beer GMT Master II

Пенсиониране и завръщане на Rolex Root Beer GMT Master II

Rolex решават да променят дизайна на GMT през 1983 с представянето на GMT Master II. Едно от основните нововъведения е представянето на новия Cerachrom безел. В резултата, Rolex пенсионира няколко от оригиналните модели, включително Root Beer. Моделът излиза от производство и става по-труден за намиране и респективно по-популярен. Тридесет и пет години по-късно, Rolex се върнаха към обичаната цветова схема. На Baselworld 2018 те показайа новия Root Beer GMT Master II. Новата версия предизвика разделение сред феновете. Той има каса и верижка в два тона. Този път неръждаемата стомана е съчетана с розово злато. Освен това, изпъкналите маркери за часа са заменени с модерни индекси от 18 карата злато.

Моето мнение е, че Rolex Root Beer GMT Master II  е сполучлива интерпретация на оригиналния часовник с модерни средства.

 

Вашият коментар