Най-скъпият ръчен часовник на всички времена – Rolex на Пол Нюман – $17 752 500

Персоналният Rolex на Пол Нюман – Paul Newman Daytona стана най-скъпият ръчен часовник на всички времена.

Личният Rolex на Пол Нюман беше продаден за 17,5 милиона долара.

След като новината, че Phillips продават часовника излезе в Wall Street Journal на I юни, 2017, тя предизвика оживление в света на часовниците. Колко ще струва? На кого ще бъде продаден? Какво ще стане след продажбата? Сега, продажбата е факт и можем да надникнем в историята на този хронограф.

Историята

Часовникът с референтен номер 6265 е произведен за пръв път през 1970. Той използва същата oyster каса и навиващи се бутони като 6263. Този часовник е с метален безел, а не с акрилен. Както може би знаете, старите Rolex Daytona са произвеждани само от неръждаема стомана, 18k жълто злато и 14k жълто злато. Последният вариант е само за американския пазар. Уникалният Rolex на Пол Нюман е произведен през 1970 и продаден през германски търговец през следващата година. Смята се, че той е произведен по специална поръчка. Той има Sigma циферблат с индекси от бяло злато. Можете да видите, че короната е от неръждаема стомана, не от бяло злато. Този вид на касата и короната е фабричен. Верижката, обаче, с необичайния си финиш, е добавена по-късно. Тя е оригинална верижка Rolex. Тя е свързана с историята на часовника, решението да бъде поставена е на Нюман и това несъмнено оправдава запазването ѝ.

През 60-те и 70-те Rolex Daytona всъщност са сред най-малко желаните, произведени от компанията. Day-Date, Submariner, и Datejust надминават по интерес този „грозен“ хронограф от неръждаема стомана. А тези с трицветни „екзотични“ циферблати като този на Нюман? Те са били дори по-малко желани. Понякога дори са продавани на половин цена.

Уникалният Rolex Daytona reference 6265 в бяло злато

Благотворителност

Важно е да се изтъкне, че часовникът е продаден с благотворителна цел, в полза на Children Action. Всички приходи отиват за благотоворителност.

Предишният рекордьор

До скоро най-скъпият ръчен часовник беше Patek Philippe 1518 от неръждаема стомана. Той е един от едва четири екземпляра от стомана и всеки от тях беше продаден за осемцифрена сума. 1518 беше продаден също от Phillips в Geneva, през ноември 2016.

Вашият коментар