Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Ferdinand Hodler

Тези красиви декоративни часовници от Jaeger-LeCoultre идват от работилниците “Métiers Rares”. Те са направени в чест на художника символист и представител на ар нуво, от IXXв. Фердинанд Ходлер (1853 – 1918). Той е един от най-добре познатите швейцарски художници. Часовниците Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Ferdinand Hodler са в изключително лимитирана серия от осем броя от вид. Видовете са три. Тези специални часовници вероятно ще попаднат в ръцете на дискретни колекционери.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Ferdinand Hodler – произведение на изкуството

Циферблатът на всяка от версиите включва гравиран мотив, изработен с вековна guilloché. Тя е била в ръцете на изкусен занаятчия. Циферблатът е покрит с полупрозрачен  grand feu емайл в цвят, който отговаря на доминиращата тоналност на миниатюраната картина на гърба на часовника. Всяка от тези емайлирани рисунки пресъздава интересен детайл от някой от шедьоврите на Ходлер от родната му Швейцария. Занаятчиите от ателието Rare Handcrafts в Ле Сентие са вложили поне 50 часа работа във всяка от картините, за да направят възможно най-точна репродукция на платната на художника върху площ с размери 3 cm x 2 cm. Така всеки часовник от тази лимитирана серия е произведение на изкуството, създадено от истински занаятчия.

Картините и часовниците

Първият часовник Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Ferdinand Hodler (долу) възпроизвежда картината „Женевското езеро с Мон Блан в утринната светлина,“ нарисувана от Ходлер малко преди смъртта му през 1918.

Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Enamel Ferdinand Hodler

Вторият модел възпроизвежда картината на Ходлер от 1904, „Езерото Тюн със симетрични отражения преди изгрев“ (долу)

Третият часовник е за произведение от 1909, “Езерото Тюн, симетрични отражения”

Часовниците са с размери на касата 45.5 mm x 27.4 mm x 9.73 mm, материалът е бяло злато, механизмът е с ръчно навиване, Jaeger-LeCoultre Cal 822A/2. В съчетание с класическата форма и кожена каишка, резултатът е красив официален часовник. Компанията не споделя цената, но със сигурност любителите на уникални часовници ще бъдат заинтригувани.

Ако имате нужда от сертифициран сервиз за своя Jaeger-LeCoultre, намерете го тук.

Вашият коментар