Jeff Bezos създава 10000 годишен часовник

10000 годишен часовник

10000 годишен часовник за 42 милиона долара и човекът зад него Jeff Bezos

10000 годишен часовник за 42 милиона долара

Изпълнителният директор на Amazon Jeff Bezos започна създаването на амбициозния си 1000 годишен часовник. Стойността на проекта е 42 милиона американски долара. Bezos сподели видео на конструирането на гигантския часовник в планина в Западен Тексас. След като бъде завършен този 10000 годишен часовник ще бъде висок 150 метра. Той е „символ на дългосрочното мислене“ според tweet на основателя на Amazon.

Амбициозният проект е дело на Long Now Foundation

Bezos e сред няколкото финансови поддръжници на този 10000 годишен часовник. Той е проект на организация с идеална цел, Long Now Foundation. Една от целите на фондацията е да насърчава идеята за критично мислене  в дългосрочен план. Целта е популяризирането на този начин на мислене в света на бързите онлайн комуникации и забързания ритъм на живота.

Часовникът се изгражда на собственост, която е на Jeff Bezos. За момента не е посочена дата, на която се очаква проектът да бъде завършен. Създателят на часовника, американският изобретател Danny Hillis, за пръв път споделя публично концепцията си в това есе за Wired в 1995. В него, той обяснява възгледа си за часовник, който цъка веднъж всяка година. Той има стрелка за вековете, която се движи веднъж на всеки 100 години и, обърнете внимание, кукувичка, която се появява веднъж в хилядолетието.

Откъде идва енергията за 10000 годишен часовник

Часовникът е проектиран да улавя енергията на температурните промени, за да захранва системата си за отчитане на времето. Но той няма да може да акумулира достатъчно енергия, за да показва времето, освен ако посетителите не го навият ръчно, със специално колело. Първият прототип на часовника, направен през 1999, в момента е изложен в Science Museum в Лондон. Според Long Now Foundation, посетителите ше могат да се разхождат до мястото, за да видят готовият продукт.

“Звуците, издавани от Часовника, са програмирани да не се повтарят за период от 10000 години,“ казват от фондацията. “В повечето случаи Часовника звъни когато посетител го е навил. Но Часовникът събира енергия от различни източници и понякога ще звъни, когато няма кой да го чуе.”

Можете да прочетете много детайли тук.

Вашият коментар