Водоустойчивост на часовниците - Nautica

Водоустойчивост на часовниците

Citizen Promaster Eco-Drive AP0440-14F Diver's 200 m

Водоустойчивост на часовниците – Citizen Promaster Eco-Drive AP0440-14F Diver’s 200 m

Когато става дума за водоустойчивост на часовниците, е възможно да възникнат значителни недоразуменията. Описанието на степените на водоустойчивост е различно и, ако не знаете какво означават означенията, може да се окаже объркващо. В тази статия можете да прочетете какво се крие зад означенията на часовника ви и на какво е разумно да го подлагате.

Какво се крие зад терминът водоустойчивост на часовниците

Водоустойчив” е често срещана характеристика на много часовници. Целта ѝ е да ви информира колко добре е изолиран часовникът срещу външното влияние на вода. Обикновено тя е придружена от данни за статичното тестово налягане, на което са били подложени пробни количества от същия модел. Тестовото налягане може да бъде обозначено или директно в единици (напр. Bar, атмосфери или по-често еквивалентната му дълбочина на водата в метри).

Тестово налягане и водоустойчивост на часовниците

Степени на водоустойчивост на часовници Casio

Данните за тестовото налягане, изразени като дълбочина на водата не означават, че съответният водоустойчив часовник е проектиран за дълготрайна употреба в такива дълбочини. Например часовник с отбелязана 100м водоустойчивост няма да издържи активност за по-дълги периоди в плувен басейн, а още по-малко да функционира постоянно на дълбочина 100м. Причината за това е, че тестът се провежда веднъж, чрез прилагане на статично напрежение върху пробни бройки току-що произведени часовници. Тестовете, които се прилагат на специализираните часовници за гмуркане са различни. Те включват продължително изпробване на запечатването и сглобките, както и тестове във водна среда с различен състав. Този тип часовници се тестват и в бързо променящи се налягане и температура, както и различни механични натоварвания.

Стандарт ISO 2281 за водоустойчивост на часовниците

Визуално представяне на водоустойчивост на часовниците

Международният стандарт ISO 2281 Horology – Water-resistant watches е въведен през 1990г. Той дефинира водоустойчивостта на часовниците, предназначени за ежедневна употреба (за дайвърските часовници има отделен стандарт, който ще разгледаме по-нататък). Те могат да бъдат употребявани във водна среда за кратки периоди от време, както и да бъдат излагани на краткотрайни промени в температурата и налягането на околната среда. Дори и да е отбелязано, че такъв часовник има някаква степен на водоустойчивост, то той не е предназначен за подводно гмуркане.

Стандартът ISO 2281 включва детайлна тестова процедура, включваща не само налягане, но и продължителност, температура на водата и др. параметри.

Ето кратка класификация на различните степени на водоустойчивост на часовниците:

Степен на водоустойчивост на часовниците
Подходяща употреба Бележки
Water Resistant 3 ATM/30 m Подходящи за ежедневна употреба, леко напръскване или дъжд. НЕПОДХОДЯЩИ за плуване, къпане, риболов, работа в/около вода, плитко- или дълбоководно гмуркане. НЕ са подходящи за гмуркане.
Water Resistant 5 ATM/50 m Подходящи за плуване, рафтинг, работа около/във вода (без гмуркане) и риболов. НЕ са подходящи за гмуркане.
Water Resistant 10 ATM/100 m Подходящи за сърф, плуване, гмуркане на много малки дълбочини, ветроходство и други водни спортове. НЕ са подходящи за гмуркане.
Water Resistant 20 ATM/200 m Подходящи за професионални водни дейности и сериозни водни спортове. НЕ са подходящи за гмуркане.
Diver’s 100 m Минимален ISO стандарт (ISO 6425) за гмуркане на средни дълбочини. НЕПОДХОДЯЩИ за гмуркане на големи дълбочини.

 

Часовниците Diver’s 100 m и 150 m обикновено са стари модели.
Diver’s 200 m или 300 m Подходящи за гмуркане на средни дълбочини, НЕПОДХОДЯЩИ за гмуркане не големи дълбочини Такива са повечето съвременни часовници за гмуркане.
Diver’s 300+ m за големи дълбочини Подходящи за гмуркане на големи дълбочини, при което се използват газове (хелий и др.) Тези часовници имат допълнителна маркировкаDIVER’S WATCH L M FOR MIXED-GAS DIVING.

Конкретни критерии, с които се тества водоустойчивост на часовниците, за да преминат успешно тестовете на ISO – 2281:

Водоустойчивост на часовниците - Nautica

Водоустойчивост на часовниците – Nautica

 • Потапяне в съд с вода на дълбочина 10 см за период от 1 час;
 • Водоустойчивост на оперативните части. Потапяне в съд с вода на дълбочина 10 см с налягане 5 Нютона за период от 10 минути, перпендикулярно на короната и бутоните (ако има такива);
 • Тест за кондензация. Часовникът се поставя върху повърхност, нагрята до 40-45 градуса C докато неговата температура достигне тази на нагрятата повърхност. Върху стъклото му се поставя капка вода с температура 18 – 25 градуса С. След около една минута капката се избърсва със сух парцал. Ако във вътрешността на часовника има каквато и да е кондензация, той не преминава теста;
 • Резистентност на променлива температура. Часовникът се потапя последователно в съд с вода с температура 40 градуса, след това 20 градуса, след което отново в съд с температура на водата 40 градуса. Не трябва да има проникване на вода или кондензация в часовника.
 • Резистентност на свръхналягане. Часовникът се поставя в съд под налягане и се тества за налягане, с 2 bar по-голямо от обозначеното за безопасно в продължение на 10 минути. Не бива да има пропускливост на въздух.

Освен стандартните изисквания, някои часовникарски компании са въвели свои собствени стандарти за водоустойчивост. Ето какво казват IWC по въпроса:

Водоустойчивост на часовниците според IWC

Водоустойчивост на часовниците според IWC

„Водоустойчивостта на часовници IWC се уточнява в bar, а не в метри под водната повърхност. Метрите, използвани за указване на водоустойчивостта на други марки часовници, не могат да бъдат приравнени със съответната дълбочина на гмуркане заради естеството на използваните тестови методи. Посочените метри също така не дават никаква информация относно ежедневното ползване на часовника в условия на влага, и различни степени на контакт с вода. IWC в много отношения надхвърля установените от ISO-2281 критерии  за водоустойчивост с цел да задоволи високите изисквания на своите клиенти.“
Следват стандартните предупреждения: да не се разглобява часовникът от неоторизирани представители, да се пази от удари, температурни екстремуми и т.н., с които IWC в голяма степен успяват да ни убедят, че взимат насериозно темата за водоустойчивостта на своите машини.

Подобни специално изработени инструкции и стандарти имат и CASIO.

Съществуват два основни вида тестове за водоустойчивост на часовниците:

 • Сух тест. Часовникът се поставя в специална камера под налягане. При увеличаване на налягането измервателен уред следи дори и най-малката промяна в размера на касата на часовника. Ако има дори и малка промяна това означава, че часовникът не е водоустойчив.
 • Мокър тест. Часовникът се поставя в камера, която е наполовина пълна с вода. Въздушното налягане се повишава докато часовникът е извън водата, след което бавно се потапя в нея. След като бъде изцяло потопен, налягането бавно се изпуска. Ако от часовника излязат мехурчета значи преди потапянето в него е влязъл въздух, следователно той не е херметически затворен.

Завършваме с няколко препоръки, с чиято помощ можете да запазите добрата водоустойчивост на часовника си за по-дълго време:Часовник за гмуркане

 1. Тествайте водоустойчивостта на часовника си веднъж в годината.
 2. Никога не отваряйте, не въртете и не движете коронката, докато часовникът е под вода.
 3. Не се къпете с часовника си ако неговата степен на водоустойчивост е по-малка от 100м или 10 атм.
 4. Никога не натискайте бутоните на хронографа докато часовникът е под вода, освен ако в ръководството изрично пише, че това е позволено.
 5. Не подлагайте часовника на екстремни температурни промени или промени в налягането.
 6. Пазете часовника от контакт с корозивни химикали като например абразивни сапуни и вода с високо съдържание на хлор (басейнна вода).
 7. Преди потапяне във вода винаги проверявайте дали коронката е натисната надолу или завинтена.

Надяваме се статията да ви е полезна и да сте открили отговора на въпроса, който търсите.