Omega Seamaster и Omega Speedmaster

Omega Seamaster и Omega Speedmaster – прилики и разлики

 

Omega Seamaster и Omega Speedmaster

Omega Seamaster и Omega Speedmaster

Omega Seamaster и Omega Speedmaster – култови модели

Двата часовника – Omega Seamaster и Omega Speedmaster безусловно са сред най-значимите и запомнящи се часовници в гамата на производителя. И двата модела имат богата история и са заслужили мястото си в културата ни. Единият кацна на Луната, а другият се превърна в един от най-важните аксесоари на култов филмов герой. Агент 007. Бонд. Джеймс Бонд. На пръв поглед Seamaster и Speedmaster изглеждат доста подобни. Всеки има внушително присъствие и доста сходства във външния вид и усещането. Ако, обаче, навлезете в детайли, ще откриете уникалните качества, които отличават тези часовници. Повечето са под повърхността.

Omega Seamaster Seamaster 300 M Diver Chronometer James Bond Edition

Seamaster

Първият Seamaster дебютира през 1948 и е посветен на стогодишнината на Omega. Моделът е добавен към съществуващите дайвър модели на марката, сред които са модели като Marine. Seamaster, известен с изчистената си и директна естетика, има полирана каса от неръждаема стомана, черен циферблат с индекси с флуоресцентен материал и стъкло от синтетичен сапфир. Тези характеристики остават неизменни в многобройните итерации. Оригиналният модел е със скромни размери. Диаметърът на касата е 38mm. Модерните версии, разбира се, са по-големи.

Omega Seamaster – по какво се познава

Omega Seamaster има някои отличителни елементи. Два от най-забележимите от тях го превръщат в истински часовник за водолази. Първо, клапанът за освобождаване на хелия, който позволява на водолазите да прекарват повече време под водата. Чрез него се изпуска инертният газ, който е проникнал в часовника по време на сатурационно гмуркане. Вторият елемент е двупосочният въртящ се алуминиев безел, който помагана водолазите да засичат изминалото време. Оригиналният Seamaster и други версии вдъхновени от него като Seamaster 300 60 Anniversary Limited Edition имат и характерни триъгълни индекси за часовете, знак на Наяд на короната. Моят любим елемент обаче, са видните кончета, гравирани на капака на касата.

Speedmaster

Има няколко ключови характеристики, които дефинират Speedmaster. Това е първият модел, която използва характерната подредба с три допълнителни циферблата. За мен той създава наистина състезателно усещане. Друг елемент вдъхновен от автомобилните състезания е тахиметричната скала на безела. Тахиметърът служи за изчисляване на средна скорост на базата на дистанция, измината за определено време. Speedmaster е първият ръчен часовник с хронограф, чийто тахиметър е на безела, а не на циферблата. Широките стреловидни стрелки са друга разпознаваема характеристика на модела. Накрая, оригиналният Speedmaster използва механизъм Caliber 321 с ръчно навиване. По-нови модели, като 60th Anniversary Limited Edition, използват ръчен Caliber 1861.

Kой да изберете – Omega Seamaster и Omega Speedmaster

Ако си падате по гмуркането или автомобилните състезания и ги практикувате, вероятно ще изберете съответно Seamaster или Speedmaster. Разбира се, всеки от тези модели е идеален и за всекидневна употреба. Повечето хора просто ги избират на базата на въъшния вид и усещането. Но историята им също  не е фактор, който да пренебрегнете. Характеристиките им, обаче, ги превръщат в класически примери за дайвър и рейсър.