Omega CK2129

Omega CK2129 в „Дюнкерк“ и ролята на Omega във Втората световна

Omega CK2129Режисьорът Christopher Nolan е легендарен с вниманието си към детайла. Най-новият му филм, Dunkirk (Дюнкерк), развълнува любителите на часовници. Tom Hardy, който играе пилот от RAF, периодично проверява часовника си, за да изчисли оставащото количество гориво в своя Spitfire. Любителите на часвници с остър поглед, сред които се случих и аз, идентифицираха часовника като Omega. По-точно, въпросният часовник е Omega CK2129. Тук можете да прочетете каква е историята зад него.

Историята на Omega CK2129 от „Дюнкерк“

Ако не сте гледали Дюнкерк от 2017, той се развива по време на евакуацията на Дюнкерк в началния етап на Втората световна война.  Дюнкерк е имаето на плажа във Франция, на който съюзническите сили са обградени от германците през 1940.

Както сме споменавали, точното отчитане на времето е важен аспект на бойните действия. Затова и часовниците са изключително важен инструмент. Те са особено критични за пилотите, които разичитат на часовниците си за навигация. И в Дюнкерк, виждаме героят на Hardy да разчита в огромна степен на часовника си. Най-важната роля на часовника и вероятно най-ясния кадър с него е когато индикатора за горивото на самолета е повреден. Hardy моли другият пилот за данни за горивото и го записва на арматурното табло на самолета.

Supermarine Spitfire Mk XVI NR, снимка Wikipedia

Supermarine Spitfire Mk XVI NR, снимка Wikipedia

Защо Omega CK2129?

Часовникът, избран за героят на Hardy е Omega CK2129. Изборът е добър, защото Omega са доставили около половината часовници, използвани от British RAF. Нещо повече, Omega CK2129 е най-често използваната Omega от персонала на RAF през Втората световна война. Общо Omega са доставили над 110 000 часовника на британското Министерство на отбраната във военните години. Можете да прочетете повече за часовниците от Втората световна война тук.

Omega CK2129 се появява през януари 1940, малко след началото на войната. Тогава британските RAF решават, че имат нужда от часовници с въртящ се безел и подали заявка на Omega за 2000 такива часовника. С въртящия се безел, пилотите могат да правят изчисения и да следят събития по-лесно и точно. Доставките на Omega CK2129 започват през март същата година.

Характеристики на Omega CK2129

Omega CK2129 е проектиран за лесна употреба и разчитане. Той има циферблат с кремав цвят, сини стрелки, големи индекси с арабски цифри и две големи корни. Последното ги прави лесни за употреба от пилотите, които ги използват, докато носят ръкавици. В допълнение, втората корона в позицията на 4 часа се използва за заключване на въртящия се безел. Така няма опасност от разместване при неволни удари в тесния кокпит на самолета. Механизмът е механичен Omega Calibre 23.4 SC, използван и в много други модели на компанията от епохата. Характерна е централната секундна стрелка, подходяща за засичане на събития, които продължават по-малки от минута. Честотата е 2.5Hz, енергийният резерв около 40 часа.

Hurricane Mk1

Hurricane Mk1

Най-използваният часовник през войната – Omega CK2292

CK2129 не единственият часовник, доставен от Omega на британските военни. Той е популярен, особено сред пилотите на RAF в ранните години на войната. Най-широко използваният часовник по време на Втората световна война, обаче, е друг. Титлата отива при друг модел на Omega – CK2292.

Подобно на по-ранният CK2129, Omega CK2292 е разработен за лесно разчитане. За времето си той е сравнително голям, с диаметър 33mm. Има лесно разпознаваеми сини стрелки, големи арабски цифри и кремав циферблат. Механизмът е по-усъвършенстваният Calibre 30T2. Той се представя отлично на тестовете. Освен това, Calibre 30T2 е по-устойчив на магнитно поле, благодарение на новите сплави, използвани в пружината. Това е особено важно за пилотите на Hurricane и Spitfire, които седят близо до мощни двигатели, които генерират силни магнитни полета.

"<yoastmark

Omega CK2444

Компанията продължава да доставя часовници през войната. Когато бойните действия се пренасят в Тихи океан в края на войната, компанията осигурява на войниците CK2444. Той има водоустойчива каса. Това го прави полезен за бойни действия на плажовете и в морето. Той използва същият надежден Calibre 30T2 като CK2292. Благодарение на водоустойчивостта му, британското министерство на отбраната гравира на капака на касата “w.w.w”, съкратено от “Waterproof Wrist Watch“ или „водоустойчив часовник“.

От трите часовника, CK2444 е най-забележителен. Той е използван от въоръжените сили като цяло, не само в авиацията. Той заменя централната секундна стрелка с такава с отделен циферблат. Също така, циферблатът му е черен. Въпреки това той остава лесен за разчитане, благодарение на широките стрелки с форма на меч и големи арабски индески в бяло.

Ролята на Omega

От написаното дотук, ролята на Omega във Втората световна война е очевидна. Нещо повече, ролята на Omega във войната е помогнала на компанията да  и участието им във войната помогнаха на компанията да развие своята технология, техники и производствени процеси. Това им помогна да създадат култови модели като Speedmaster и Seamaster. Да не забравяме, че Seamaster, след сертификация от NASA, стана първият часовник на Луната.