Frankenwatch

Какво е Frankenwatch и ОК ли е да нося такъв?

FrankenwatchАко искате да купите стар часовник, eBay е едновременно благословия и проклятие. От една страна, почти винаги можете да намерите това, което търсите. Дори и да е рядко срещано. Също така, цената обикновено е прилична. От друга страна, eBay  прелива от нещото, което, изглежда е проклятието на любителите на класически часовници. Разбира се, става дума за феномена Frankenwatch.

Frankenwatch – чудовището на Франкенщайн в света на часовниците

Терминът Frankenwatch се среща често в средите, свързани с часовници. В общия случай той се отнася за часовник, който не е в оригиналното си състояние и/или съдържа неоригинални компоненти.  Често, обаче, изразът се използва погрешно. Или поне с различни нюанси. “За мен, Frankenwatch е часовник, събран от реални, но не непременно правилни части,” коментира Nick Pardo, специалист по ретро часовници в Analog/Shift сайт, специализиран в часовници с достъпни цени. “Тоест, имате циферблат от един модел, стрелки от друг и други произволни части.”

Кой са най-честите жертви

 Най-вероятно е да попаднете на Frankenwatch в онлайн аукцион като eBay. Повечето са бюджетни ретро часовници. Това не означава, че феноменът не може да се наблюдава при рядко срещани часовници или такива от високия ценови клас, като Rolex Milsub. В общи линии, „сбирщайн“ версиите на стари спортни часовници Seiko и Omega Seamaster, например, са толкова масови, защото часовниците на които са базирани са популярни. “Те не са изцяло модулни, но са близки до това, затова имат много части, които са лесно взаимнозаменяеми,” казва Pardo. “Например, Omega са инсталирали механизми от серията 500 в тонове часовници. Така всички стрелки, които пасват на един от моделите, работят с всички. Можете да намерите механизъм, който пасва в касата. Да го съчетаете с комплект стрелки, който е от който и да е от часовниците, произведени в 30-годишен период и да ги сложите на него.”

FrankenwatchКолко важна е автентичността

И така, Frankenwatch, в най-чистия смисъл на думата, не е часовник, който е фалшифициран. Нито истински часовник със сменена част. Вместо това, мислете за него като за часовник, който е глобен в конфигурация, с която никога не би излязъл от производителя. Колекционерите никак не обичат тези неща. Причината е аналогична с мотивите на колекционерите на коли. Колекционерът иска да притежава екземпляр, който е максимално близък до часовникът, излязъл от фабриката преди десетилетия. Поради тази причина цените на напълно оригиналните часовници на вторичния пазар са много по-високи.

Но има още нещо. Неоригинален Frankenwatch може да бъде намерен на по-ниска цена и в добро състояние. Можете да мислите за него като за класически автомобил, чийто двигател е сменен. Или е бил ремонтиран с автърмаркет части през годините, за да остане в движение. Това значи, че няма да има висока цена на търг. Но в крайна сметка, получавате часовник, който работи и изглежда добре. Друг любопитен детайл – тъй като Вашият Frankenwatch не е като тези, които са били произведени първоначално, той вероятно е по-рядък от тях. Може би и уникален. Виждате ли проблем с това?

Проблемът с честността

Всъщнoст, обективно погледнато, нищо не е нередно в часовниците с компоненти, различни от оригиналните. Проблемът с Frankenwatch е, че продавачите им често не са, хм… Напълно откровени. “Когато не са обявени, мисля, че това им дава лошото име. Когато хората се опитват да ги продават на същата цена като оригиналния часовник,” казва Pardo. Като вземете това предвид, независимо дали търсите оригинален часовник, или сте ОК с притежаването на Frankenwatch, да можете да го различите е ключът да получите най-добрата сделка за парите си.

Тъй като във Frankenwatch често са вложени фабрични компоненти, може да е сложно да се определи кои са легитимни и кои не. Pardo казва, че ако можете да намерите референтен номер, е добре да го използвате за проверка в бази данни. Като тази на Omega. Дори само търсене в Google би трябвало да покаже дали референтният номер е автентичен. Друг лесен начин да проверите дали имате работа с Frankenwatch или не е да отидете в Instagram или форум за часовници и да попитате. Хората там познават материята и ще ви отговорят бързо.

FrankenwatchРешението

Всичко е във вашите ръце и зависи от вашето усещане. Ако знаете, че часовникът е Frankenwatch и сте ОК с това, не се стеснявайте. Стига цената, която плащате, да е справедлива. Тоест ниска. Подгответе се и за възможността часовникът да Ви създава проблеми и да има нужда от ремонт. Или да не е рентабилно да го ремонтирате. Цената на поправката може да надхвърли стойността на часовника. Това, обаче, се отнася за всеки евтин стар часовник.

Цената и смисълът

Все пак, това е част от играта, която прави колекционирането вълнуващо. Ниската цена на Frankenwatch означава, че да откриете и да се сдобиете с ретро часовник е по-евтино и съответно достъпно. От друга страна, сериозното проучване, което е необходимо, за да установите дали часовникът е автентичен, ще ви помогне да станете експерт. Някои колекционери ще продължат да ги гледат с презрение. Това, обаче е въпрос на избор. Вие пак можете да се насладите на евтин и уникален часовник на китката си.

Ако Вашият часовник има нужда от ремонт, ние ще се погрижим за него, спрямо най-високите стандарти. Независимо дали е автентичен, Frankenwatch или от алтернативен производител.