Какво означава complication в света на часовниците

Breguet с complicationComplication – обобщен термин за допълнителните функции

Базовият часовник Ви показва времето. Ако той има допълнителни функции, освен показването на часове, минути и секунди, става дума за хронограф. В този контекст можете да срещнете и терминът complication. На български се използва и като „компликация“. Той обозначава всяка допълнителна функция на механичния часовник. В масовите часовници често срещани функции са показване на дата/ден от седмицата, хронографи, аларми, фаза на луната, вечен календар.

Grandes complications

Колкото повече функции (complication) има механичният часовник, толкова по-труден за проектиране, производство и сглобяване става той. Това не се отнася за кварцовите часовници. Типичен хронограф с дата може да има до 250 части. Някои от най-сложните часовници могат да имат хиляди или повече части. Часовници с много допълнителни функции понякога се наричат grandes complications. Първоначално ултра сложните часовници се появяват заради амбициите на часовникарите да включат многобройни възможности в един часовник. Механичните часовници с много функции, като астрономични индикации са от епохата на първите джобни часовници. В резултат, още в началото на XVI в се появяват доста часовници с complication и дори с голям брой от тях.

Марките

Ултра сложните часовници се произвеждат в строго лимитирани серии. Много от тях са направени с толерансите на прецизни измервателни уреди. Някои компании са специализирани в ултрасложни часовници с много функции. Сред тях са Breguet, Patek Philippe и Vacheron Constantin.

Хронографът

Хронографът е отделна и независима система за отчитане на времето, която служи за хронометър. Повечето хронографи се имат малки циферблати (subdials), вградени в основния циферблат на часовника. Отстрани на касата на часовника в повечето случаи ще намерите два бутона. Единият спира и стартира хронографът, а другият до нулира.

Нов часовник - Richard Mille RM 70-01 Tourbillon Alain Prost 'Cycling' с somplications

Нов часовник – Richard Mille RM 70-01 Tourbillon Alain Prost ‘Cycling’ – 07 с хронограф и тахиметър

Тахиметър

В някои случаи хронографът е допълнен от тахиметър. Това е скала, гравирана или нанесена по друг начин на безела на часовника. Използването на хронографа и тахиметъра едновременно позволява на човек да изчислява различни неща. Примери са скорост, изминато разстояние, консумация на гориво (когато шофирате или пилотирате). Хронографите и тахиметрите са полезни и интересни и може да очаквате статия посветена на използването им на РемонтНаЧасовници.

Колко и кои допълнителни функции предпочитате е изцяло въпрос на вкус. Часовниците за официални поводи обикновено имат един до два complications. Обикновено става дума за датата. По-спортните и всекидневни модели често включват повече функции.