Breguet No. 765

Пресъздаване на джобния часовник Breguet No 765 за филма „Най-мрачният час“

Ръмжащият лъв - снимка на Уинстън Чърчил от Yousuf Karsh, 30.12.1941

Ръмжащият лъв – снимка на Уинстън Чърчил от Yousuf Karsh, 30.12.1941 Вижда се верижката на Breguet No 765

Вероятно най-популярната снимка на Уинстън Чърчил е дело на Yousuf Karsh. Атмосферата е мрачна. Годината е 1941. Чърчил е мрачен. Сянката на войната тегне в стаята. Въпреки, че портретът е черно-бял, можем да видим ярък отблясък на жилетката на Чърчил. Това е дебелата златна верига, на която Чърчил носи джобния си часовник. Той мило го нарича „ряпата“. Става дума за джобен часовник Breguet No 765. Репликата му е използвана от Гари Олдман във филма, посветен на Чърчил.

За „Най-мрачният час“ Breguet No 765 е произведен отново

Първоначално поръчан от седмият дук на Марлбъро, дядото на Чърчил. Breguet No 765 все още работи в Imperial War Museum в Лондон. Модерната реплика, произведена от Breguet е идентична с оригинала. Основната разлика е в надписите “Breguet” и “No 765,” ецнати на млечнобелия циферблат на репликата. Ако се абстрахираме от това, двата джобни часовника функционират абсолютно идентично. И двете имат хронограф и минутен репетир, който бие на четвъртина, получетвъртина и минута. Тези две компликации са били постижения за епохата си. Дори днес те на са лесни за конструиране. Това е поредното свидетелство за уменията и технологиите, вложени в часовникарството.

Breguet No 765Класика и Модерност

Прави впечатление, че дизайнът от IXX век напомня дизайна на модерните часовници на Breguet, които можем да видим днес, особено тези от колекцията Classique. Въпреки че стрелките на No 765 не са в традиционният за Breguet pomme,  оцветената в синьо стомана, съчетана с наподобяващия спатия контур на стрелката за часовете, са много ясна индикация за стила на  Breguet. Елегантно изписаните арабски цифри също правят впечатление. Много часовници в Classique линията използват римски цифри, но тези, които залагат на арабски цифри носят характерната комбинация от четивност и елегантност. Също като Breguet No 765.

Носталгията и джобният часовник

Писали сме как джобният часовник беше изместен от ръчния и защо. Филми като Най-мрачният час могат, обаче да ни помогнат да почувстваме чара на тези прецизни машинки. Това ни напомня и че модерното часовникарство неспирно се развива. И привлича вниманието ни към исторически детайли като наследствения джобен часовник на Чърчил. Или Omega-та, която се появява във филм, който разглежда същите събития, но от друга гледна точка. Става дума, разбира се, за Дюнкерк