Часовници и магнетизъм

Часовници и Магнетизъм - екраниран часовник IWC Ingenieur Automatic Mission Earth

Екраниран часовник IWC Ingenieur Automatic Mission Earth

Вече сме споменавали за връзката между часовници и магнетизъм. Магнетизмът е един от четирите конника на апокалипсиса на механичните часовници – Влагата, прахът, ударите и магнитите.

Еволюция и качества на часовниците

Развитието на ръчните часовници в историята е ориентирано към удовлетворяване на потребностите на хората, които ги носят. Независмо дали са за гмуркане (водоустойчивост, осветеност), за пътешественици (различни часови зони), автомобилни състезатели (тахиметър), производителите са добавяли към часовниците специфични функции (или компликации). Целта им е да помогнат в определени дейности и дори да защитят часовника от излагане на влияния, които могат да му навредят. Това е и коренът на взаимодействието между часовници и магнетизъм.

Намагнетизиране

Подобно на всеки друг материал, часовникът може да се намагнетизира, когато влезе в контакт с магнитно поле с определен интензитет. Във всекидневието има много източници на магнитно поле. Такива са високоговорители, радио вълни, микровълни, рентгеново лъчение. За повечето от нас, минималният контакт със силни магнитни полета, който имаме, няма почти никакъв ефект върху работата на часовниците ни. Ако, обаче, се сблъскате с такова поле, може да забележите, че часовникът ви не се държи така, както очаквате.

Eкраниран часовник Omega Aqua Terra 15,000 Gauss

Часовници и магнетизъм – какво се случва

Най-често срещаният ефект на магнитното поле върху вашия часовник е той да започне да избързва. Не забравяйте, че компонентите на вашият механичен или автоматичен часовник  са метални. Много от тях са много деликатни и податливи на различни влияния. Магнитното поле може да причини залепване на двенамотки на пружината, което ще има ефекта на скъсяване на пружината. Това води до забързване на часовника. В повечето случаи промяната ще е доста драматична промяна, като часовникът може да избързва в рамките на минути дневно, вместо на секунди. Ако подозирате, че часовникът ви е намагнетизиран, е добре да го занесете на проверка при квалифициран часовникар. Можете да опитате и да го поверите сам с помощта на обикновен компас. Магнитното поле на намагнетизираният часовник ще накара иглата на компаса да се отклони.

Вижте как става тук:

Размагнeтизиране

Ако часовникът ви е намагнетизиран, ще трябва да го размагнетизирате, за да заработи отново нормално. Също както с проверката, можете да опитате да извършите тази процедура сами или да потърсите квалифицирана помощ от часовникар. За да извърите това, ще ви трябва продукт, наречен демагнетизатор. На теория процесът е прост. Би трябвало да е достатъчно да движите часовника над устройството, за да го върнете към нормалното му състояние. Ако не сте сигурни, е по-добре да потърсите компетентен часовникар, защото е възможно намагнетизирането да е нанесло повреди на деликатните компоненти, както и да има нужда от калибрация.

Най-ранното взаимодействие между часовници и магнетизъм

Първата среща на часовници с магнетизъм предшества индустриалната революция на XX в., както звучи логично. Всъщност първите опито за създаване на екраниран часовник са се случили през 1846 от Vacheron Constantin. Експериментите им продължили години. Vacheron успяват да създадат екраниран джобен часовник през 1915. Tissot създават първият екраниран ръчен часовник през 1929. Днес има много часовници, които са специфично проектирани, за да устояват на високи нива магнитни полета. Има и ISO стандарт за тях (ISO 764:2002 Horology – Magnetic resistant watches). Днес дори сертифицираните по ISO дайвър часовници трябва да са антимагнитни (ISO 6425).