Часовник от титан - титаново кристално кюлче, с висока чистота, 99,995% Снимка: Wikipedia

Часовник от титан – защо да изберете този материал?

Часовник от титан – научете тук на какво се дължи популярността на този материал сред луксозните часовници

Титанът е впечатляващ материал. Неслучайно най-бързият самолет на всички времена, Lockheed SR-71 Blackbird, е направен от него. Наскоро този материал доби популярност в сферата на часовникарството. Това се отнася най-вече за часовници от високия клас, макар че има и изключения. И все пак, това ли е идеалният материал за каса на часовник?

Часовник от титан - титаново кристално кюлче, с висока чистота, 99,995% Снимка: Wikipedia

Титаново кристално кюлче, с висока чистота, 99,995% Снимка: Wikipedia

Характеристики на титана

Основните характеристика на всеки материал, на базата на които инженерите го оценяват са здравина, твърдост, издръжливост, лекота и устойчивост. Има много сплави на титана, които се използват в практиката. Това се отнася и за всеки друг метал. Най-известната сплав е Ti-6Al-4V, известeн и като Grade 5. В тази статия се концентрираме най-вече върху тази сплав. Тя се прилага в области с изключително високо изисквани като производство на самолети, балистични ракети и други.  Титанът се използва в последните две десетилетия, най-вече в лаборатории. В последните десет години са усъвършенствани методите за промишлено добиване на титан. Доскоро той се използваше изключително в областта на космическите технологии. Сега той бавно прониква на други пазари, затова и можете да имате часовник от титан. Цената му го прави непрактичен за много приложения. Тя надхвърля около 50 път тази на стоманата. Но все пак е много по-ниска от тази на ценните метали.

Износоустойчивост на титана

Това са двете области, в които титанът впечатлява. Износоустойчивостта не е научен термин, но тя също има значение. Можете да я възприемете като устойчивостта на материала на повтарящо се натоварване. Пример за това е въртящ се вал. Тоест, говорим си за умора на материала. Титанът е впечатляващ и в този аспект. Той, обаче няма връзка с употребата му в касата на часовник от титан. Може, обаче, да бъде важен, ако металът е използван в механизма или короната или бутоните.

Здравина

Здравината на титана е много впечатляваща. Стойността ѝ е около 1000 MPa за Grade 5. Това е пет пъти повече от тази на обикновените стомани. Дори чистият титане е доста здрав със стойности за Grade 2 около 350 MPa. Има, обаче, стоманени сплави, които са по-здрави от титана. Такива са стоманите за инструменти и тези, използвани в самолетостроенето. Стойността за тях е около 2000 MPa.

Издръжливост

Издръжливостта определя колко силен удар може да понесе материалът преди са се счупи. Титанът е наистина страхотен в тази област Той абсорбира енергия от около 20 дажула при тестовете. В тази област, отново има стомани, които го превъзхождат със стойности до 150-200J. Това също не е релевантно за касата на вашия часовник от титан. Издръжливост над определени стойности просто е излишна, защото касата може да оцелее след удара, но не и деликатният меxанизъм.

Титан срещу стомана

Както можете да видите, стоманата е много добър материал. Основното предимство на титана пред нея е в теглото. Неговата маса е приблизително наполовина на тази на стоманата, плътността му е 4.5 g/cc срещу 7.8 за стоманата. Така, че, за каса със същата здравина, направената от титан тежи наполовина на стоманената. Всъщност, стомани с много висока здравина на практика не се използват в производството на часовници. Тяхното приложение е в самолетостроенето и производството на инструменти. Масово се използва неръждаема стомана, която има по-малка здравина. (Освен, ако не е кована, което почти не се прилага за часовници.) В заключение – касата от титан е двойно по-лека при същата здравина.

Устойчивост на корозия и хипоалергенни свойства

Още една причина да искате часовник от титан е неговата устойчивост на корозия. Тя е толкова добра, че е почти невъзможно да го накарате да корозира. Устойчив е на всички киселини, с изключение на азотната. А тя не е нещо, до което имате достъп във всекидневието. Устойчивостта му на корозия е сходна с тази на платината. Това е и ключа към хипоалергенните му свойства. Той е толкова инертен благодарение на оксидня слой, който се формира на повърхността му, че не реагира с човешкото тяло. Това го прави идеален материал за различни приложения в медицината.

Издръжливост

В някои области стоманите превъзхождат титана. Например, издръжливостта, която отразява как се държи материалът под натоварване. Стоманата има по-висока издръжливост, много по-висока. Но в случая с касата на часовник от титан, това не е особено важно. Освен в изолирани случаи като дайвър часовниците.

Твърдост и надраскване

Твърдостта на титана е по-ниска от тази на някои стомани. Това значи, че се драска по-лесно от тях. Часовникът на ръката ми е доказателство за това. Титанът, обаче, е много по-твърд от златото, платината и алуминия. (Можете да видите как става полирането на верижка на часовник тук.) Покритията могат да повишат устойчивостта му.

Обработка

Работата с титан е трудна. Заваряването, коването и топлинната обработка са сложни. Това увеличава цената на Вашия часовник от титан. Много от качествата, които го правят добър материал, го правят труден за обработка. Някои от техниките от производството на самолети и космическите технологии направиха обработката му възможна. С нея идват и достъпните цени, на които можем да се насладим тези дни. Леенето и заваряването все още са сложни и е много малко вероятно да видим лята или заварена титаниева каса на достъпна цена.