Официален (дрес) часовник - Breguet Classique 5157

Часовник и стил

Официален (дрес) часовник - Breguet Classique 5157

Официален (дрес) часовник – Breguet Classique 5157

Часовник и стил – изисканите мъже знаят, че не е добра идея да носят кафяви обувки с черен колан, предварително завързана папийонка или да излизат по пижама от вкъщи. Когато си говорим за часовник и стил, някои хора са леко небрежни по отношение на правилата. Често можете да видите мъже, които носят часовник, който е напълно неподходящ за облеклото им или да ги видите да проверяват колко е часа на всеки пет минути по време на среща.

Часовник и стил – не допускайте грешки, независимо дали часовникът е скъп или евтин, всекидневен или формален

Носете часовника на ръката, на която ви е удобно

Класическото правило е да носите часовника на по-слабата си ръка. Не приемайте това като задължение. Просто го носете на китката, на която Ви е по-удобно.

Часовник и стил - Omega и Джеймс Бонд

Часовник и стил – Omega и Джеймс Бонд

Никога не съчетавайте дайвър с костюм

Само защото Джеймс Бонд го прави, не значи, че и Вие трябва да го правите. Героят Джеймс Бонд е шпионин и той може да скочи в морето всеки момент, заедно със своята Omega Seamaster. Така че, ако не сте в същото положение, по-добре недейте. За това има практически причини.  Дайвърите  са обемисти и големи, трудно могат да се поберат в ръкава на ризата Ви. Те са и ясна индикация, че не знаете правилата за носене на часовник. По същата причина, поради която не босите слънчеви очила през нощта, не носите и дайвъра си на прием. Оставете го за всекидневно облекло и съчетайте костюма си с официален часовник.

Часовник и стил – носете тъмно по тъмно и светло по светло

Ако сте навън през деня, заложете на циферблат със светъл цвят, бяло или кремаво. През нощта заложете на тъмни цветове на циферблата като черно, сиво или кафяво. Както смокингът е вечерно облекло и не трябва да го носите на обяд, така и часовник с черен циферблат трябва да е на ръката ви през нощта, а не на среща в 9 сутринта.

Съобразявайте последствията от проверката на часа

Както сме писали, мъжкият ръчен часовник е вероятно най-важният и универсален аксесоар. И да, идеята му е преди всичко да знаете колко е часа. Въпреки това, да го поглеждате може да има негативни последици в социален аспект. Ако сте на среща, работна среща или събитие, не гледайте часовника си забележимо, пред други хора. Това е точно толкова грубо, колкото да си проверите телефона, докато сте в киното  или ресторанта. Да гледате часовника си намеква, че имате нещо друго в главата си. Освен ако не сте млади и нямате полицейски час, начинът да разберете, че срещата е свършила, е тя да каже „Лака нощ“.

Наслаждавайте се на часовниците на другите мъже. От разстояние

По същия начин, по който не трябва да докосвате портфейла на друг мъж, не очаквайте да държите и часовника му. За много мъже, сред които съм и аз, часовникът е единственото допустимо бижу. Някой хора се грижат старателно за часовниците като ги почистват от прах, отпечатъци и се грижат да са професионално полирани. Можете да прочетете нашите препоръки за грижа за часовника тук. Напълно ок е да помолите учтиво да погледнете нечий часовник, но не очаквайте той да го свали от ръката си. Ако ви го предложи, няма проблем да го вземете. Опитайте, обаче, да го докосвате възможно най-малко. И никога не го слагайте на твърда повърхност, която може да го надраска.

Ерата на твърде големите часовници приключи

В последните години големите часовници се превърнаха норма в стила за мъже. Тази популярна тенденция има само една цел – да привлича вниманието. Твърде големият часовник кара китката ви да изглежда малка, нарушава пропорциите на цялото ви облекло и просто не пасва добре. Можете да прочетете съветите ни за размера на часовника който да изберете тук. За сериозните ентусиасти твърде големият циферблат е твърде показен. Ако искате да ви вземат на сериозно в света на хронологията, изберете часовник, който пасва на размера на китката ви.

Стил и часовници – дължината на каишката/верижката

След като сте избрали часовник с верните размери, се погрижете каишката или верижката да е съобразена с размера на китката Ви. Корекцията трябва да бъде направена от професионален часовникар. Ако не го направите, часовникът ви ще стои неудобно на ръката и няма да изглежда наистина добре.

Часовник и стил - Rolex Rainbow. Съветваме ви да изберете нещо по-дискретно.

Часовник и стил – Rolex Rainbow. Съветваме ви да изберете нещо по-дискретно.

Пропуснете блясъка

Часовникът, инкрустиран с диаманти няма място в гардероба на добре облечения мъж. За рок звезди, обаче е допустимо. Като Елвис, например. Подобно на твърде големите часовници, диамантите са очевиден знак, че имате нужда от внимание. Това ще привлече вниманието в една точка и остатъка от облеклото ви ще остане незабелязан. Повечето хора ще се зачудят дали диамантите са истински, а не в какъв часовник са инкрустирани. Диамантите и скъпоценните камъни като цяло карат мъжките часовници да изглеждат по-женствени.

Ако не искате да сте следващият Еминем, по-добре пропуснете натрапчивата употреба на диаманти. Някои дрес часовници ги използват в много малки детайли като ръба на циферблата или индексите. Ако камъните са малки, дискретни и допълват цялостния изглед на часовника, без да са твърде очевидни, можете да добавите такъв часовник към гардероба си. Те обаче определено нямат място в спортни или всекидневни часовници.

Последният важен аспект за часовник и стил във връзка с диамантите – никога не купувайте часовник с фалшиви камъни. Ако не можете да си позволите истинското нещо, изберете модел без камъни. Изкуствените диаманти ще накарат часовника да изглежда евтин и единственото послание, което ще предадете е, че имате нужда от вниманието, което диамантите могат да Ви осигурят, но не можете да си ги позволите.

Не носете един и същ часовник всеки ден

Дори да имате само един хубав часовник, не го носете всеки ден. Причините са няколко. Първо, ако обичате часовника си, по-рядката, но редовна употреба, може да го предпази от увреждания и да Ви позволи да му се радвате по-дълго. Второ, малко са часовниците, които са съвместими с различните облекла, които мъж може да боси през седмицата. Офиса, спортната зала, спортни събития, срещи на вечеря, партита – всяко събитие изисква различен дрес код и различни часовници. Ако носите един часовник всеки ден, вероятно в поне 20-30% от времето не сте с правилния часовник.

Независимо от бюджета си, създайте си малка колекция часовници, които да отговарят на различните потребности, които ще имате през седмицата.

Търсете съответствие между металите и цветовете

Опитайте се да постигнете съответствие между металите и цветовете на часовника и на остатъка от облеклото си. Имайте предвид цвета на катарамата на колана си, пръстените, иглите за вратовръзка и ръкавелите и изберете часовник в подходящ цвят. Съчетайте жълто злато с жълто злато, не носете часовник с кафява каишка с черен костюм. Концентрирайте се особено върху най-очевидните части на часовника – цвета на каишката, цвета на метала и дори на циферблата.