Хронограф срещу дайвър – кое да изберете?

Хронограф срещу дайвър

Хронограф срещу дайвър – какво общо имат?

Хронографът и дайвърът нямат много общи черти. Всъщност, основното, което ги обединява е, че имат функция, която отчита изминал интервал време. Всеки от тях има предимства и недостатъци в тази област. Също така, подходът в двата случая в коренно различен. Хронографът обикновено е първата и често единствена компликация, за която се сещаме, когато мислим за отчитане на времеви интервал. Не трябва да забравяме, обаче, че способността на засичане на интервал от време е и основната определяща черта на дайвъра. Затова тук сравняваме два типа часовници с коренно различна идеология, но аналогична функция. Тя се реализира чрез еднопосочен въртящ се безел.

Хронографът – изтънчен, но сложен

Longines Conquest VHP Chronograph

Когато целта е точно измерване на интервал време, хронографът е за предпочитане пред въртящият се безел. Повечето хронографи имат централна индикация за секундите, както и допълнителни циферблати за изминали минути и часове. Някои измерват изминалото време с точност до части от секундата, ограничени само от честотата на балансното колело. Често, за да не се претрупва циферблатът, хронографите имат само два допълнителни циферблата – за изминалите минути и за секундите. Възможни са различни варианти и продължителност в зависимост от предназначението на хронографа. Типичният интервал на засичане е 30 минути.

Предназначение

Тъй като хронографите осигуряват по-висока прецизност, първоначално те са служели за различни предназначения и в някои случаи имат специални безели, чиято цел е да улеснят отчитането на определени събития във времето. Грубо казано, идеята е да натиснете бутон и отговорът да се появи на цифербатът. Типични примери са тахиметърът и пулсомерът. Тахиметърът позволява измерване на средна скорост за определено разстояние и е сред най-често срещаните безели. Практическата му функционалност в съвремието, обаче, е доста съмнителна. Той обаче е традиционен, имам своя чар и хората го харесват. Респективно, производителите го монтират. Пулсомерът от своя страна позволява точно измерване на ударите на сърцето в минута, базирано на напипване на пулса.

Хронографите са точни, мултифункционални и забавни, но имат някои недостатъци. Първо, в сравнение с дайвъра, хронографът има деликатен и доста усложнен механизъм. Тук няма да проследявам развитието им в детайли, само ще спомена, че ранните екземпляри са били оборудвани със сложна и капризна механика. Съвременните модели, разбира се, са далеч по-устойчиви и надеждни. Въпреки това, в общия случай не могат да се сравняват с дайвърите по този показател.

Хронограф срещу дайвър – часовникът за гмуркане не е толкова прецизен, но е далеч по-устойчив

Сега, нека обърнем внимание на дайвъра. За разлика от хронографа, той трябва да отговаря на изисквания, обобщени в ISO 6425. Този медународен стандарт изисква минимална водоустойчивост от 100m, циферблат, който може да се разчита от 25cm в пълна тъмнина. Друго изискване  е антимагнитен рейтинг т 4,800 A/m (ампери на метър). Има още няколко изисквания, но най-важното за това сравнение е това за еднопосочен въртящ се безел с маркировки най-малко през пет минути.

Хронограф срещу дайвър – еднопосочен въртящ се безел

Дайвърът използва по-опростен механизъм от хронографа. Еднопосочният въртящ се безел изобщо не се смята за компликация. Причината да е важно да се движи само в едната посока е, за да не бъде завъртян по грешка по време на гмуркането и да подведе водолазът за времето под водата, което му остава. Обикновено безелът е разграфен през пет минути като първите 15 от тях имат индивидуални маркери.

Seiko Prospex Black Series

Seiko Prospex Black Series

Устойчивост

Фактът, че дайвърите са по-опростени технически от хронографите, означава, че те са по-здрави. Очевидно, въртящият се безел е несравнимо по-устойчив от деликатният хронограф. В известен смисъл те са и по-гъвкави. Безелът може да служи за отчитане на интервали до един час, което е повече от някои типове хронографи. Също така, разчитането на изминалото време е по-лесно и бързо. Един поглед на позицията на минутната стрелка спрямо безела е достатъчен. При някои хронографи е възможно в даден момент стрелките да закрият допълнителния циферблат и да навредят на четивността.

Хронограф срещу дайвър – кое да изберете

Тук описахме някои от практическите аспекти, предимства и недостатъци на функциите на засичане на интервал от време на двата типа часовници. Обобщено казано, ако имате нужда от допълнителни функции и прецизност, както и много, механичен чар, Вашият избор е хронографът. Ако предпочитате устойчивост, солидност и елегантност, заложете на дайвъра. Като Бонд.

Купуването на часовник, обаче, не е решение, което взимате само с разума си. Така че, както винаги, моят съвет е да следвате сърцето си.