Tag Heuer Monaco 1133

Стил – шофьорски часовник

Шофьорски часовник – историята

Автомобилните състезания и ръчните часовници са свързани неразделно поне от 30-те години на миналия век. Причините са очевидни – автомобилните състезатели имат нужда от точно отчитане на времето, за да могат да преценят как се класират по време на състезанията. Преди времето на телеметрията и модерните технологии, часовникът или хронометърът са основните инструменти за тази цел.

Шофьорски часовник – марките

Шофьорски часовник - Стийв Маккуйин с Tag Heur Monaco 1133 в Льо Ман

Стийв Маккуйин с Tag Heur Monaco 1133 в Льо Ман

Rolex е компанията, която първа реагира на потребността от точно отчитане на времето. Тя оборудва най-добрите шофьори с култовия си модел Oyster през 30-те на XX век. Стандартът за шофьорски часовник, обаче, е заслуга на TAG Heuer. Те добавят хронограф и тахиметър – двете компликации, които са ключови за шофьорския часовник. Първите хронографи TAG Heuer са направени през 30-те и 40-те за пилотите на Luftwaffe. През 50-те и 60-те автомобилните състезатели ги носят, за да измерват времето, скоростта и разстоянието. TAG Heuer циментира връзката си със света на автомобилните състезания, когато актьорът Steve McQueen носи моделът Monaco 1133 във филма от 1971, Le Mans.

Heuer и автомобилните спортове

Както споменах, Rolex са сред първите компании, които залагат на автомобилни спорт за популяризиране на часовниците си. Асоциацията между Heuer и състезанията през XX в, обаче е много по-близка. Таймерите за арматурни табла на Heuer, особено Master Time и Monte Carlo, са често срещани в рали и състезателни автомобили. Навигаторите ги използват за проследяване на прогреса по време на рали или продължителни състезания. Дори Heuer Autavia, един от най-популярните ръчни часовници на марката, започва живота си като таймер на автомобилно табло. През 1962 Autavia се преражда като ръчен часовник. През 50-те Heuer развиват своите „големи три“ хронографа – Autavia, Carrera, и Monaco, за да ги направят по-привлекателни за състезателите. Те преминават от ръчни към автоматични механизми. През 1969, Caliber 11 на Heuer става „първият автоматичен хронограф“.

Характеристики:

  • Размер: среден до голям
  • Циферблат: голям ( за да има място за хронографа) с ясни арабски индекси. Често залага на ярки, контрастни цветове.
  • Каса: предвидена да издържи натоварването на автомобилните състезания. Касата обикновено е направена от неръждаема стомана.
  • Каишка: кожа или метал
  • Компликации: Хронограф, в някои случаи дата.

Кога да носите шофьорски часовник

Вашият шофьорски часовник вероятно е по-визуално по-натрапчив от дайвър или авиаторски часовник. Заради това е по-удачно да го комбинирате с всекидневно, а не с официално облекло.

Примери: