Seiko SNE331 - полеви часовник

Стил – полеви часовник

Seiko SNE331 - полеви часовник

Полеви часовник Seiko SNE331

Полеви часовник – предназначението

Всеки тип часовник има оригиналното си предназначение. Дайвърът, например, трябва да осигури лесен начин за отчитане на времето под водата, евентуално и дълбочина и налягане. Очевидно за него е критично да има висока степен на водоустойчивост. И да  е лесен за употреба под водата. Когато говорим за полеви часовник, ситуацията не е различна. Неговата идея днес е да го използвате на експедиции, на къмпинг в природата, независимо дали просто се разхождате или покорявате Еверест. Той трябва да издържа на неблагоприятни условия и да Ви осигури цялата информация, която ви трябва. Следователно, от тези часовници се очаква да са издръжливи, водоустойчиви и, като цяло, на разумна цена.

История

Нещото, което наричаме полеви часовник (field watch) е наследник на окопния часовник от Първата световна война. Оригинално той е замислен, за офицери. Те имали нужда от надеждно отчитане на времето, за да координират бойните действия. Часовниците трябвало да издържат на условията на бойното поле. Също така се оказало, че те изглеждат добре. Полевите часовници запазват асоциациите си с въоръжените сили и до днес. Те са устойчиви функционални и стилни едновременно.

Victorinox 241518

Victorinox 241518

Какво да очаквате от полеви часовник:

  • Размер: малък до среден. Големят часовник би се пречкал по време на битка в окопите по време на война. Или докато се катерите по скали или извършвате други дейности навън.
  • Циферблат: функционален, лесен за разчитане, индексите обикновено са с цифри. Типични са бял циферблат с черни цифри или обратното. Това също е наследство от армейското минало на тези часовници. Стрелките обикновено са покрити с флуоресцентен материал, за лесна проверка на часа в тъмнината.
  • Каса: Обикновено неръждаема стомана, в някои случаи титан. Това е свързано с устойчивостта им, която е важно изискване за този тип часовници, което прави благородните метали неподходящи. Понякога механичните полеви часовници имат „хак“ функция. Тя спира стрелката за секундите по време на сверяване, когато изтеглите короната, и прави синхронизацията на времето лесна.  Това също е наследство от армейското минало на тези часовници.
  • Каишка: кожена или найлонова. Металът е твърде тежък и се драска лесно, ако използвате часовника по начина, за който е замислен. Rolex MilSub, например, се различава от стандартните модели по фиксираните си лъгове, което означава, че е съвместим само с найлонови каишки.
  • Компликации: обикновено липсват или има само дата.

Кога да носите своя полеви часовник

Тези часовници са доста гъвкави и можете да ги носите по време на всяка активност навън. Във всекидневието са съвместими със спортно или спортно-елегантно облекло. Така че, всичко от дънки и тениска, до спортно сако и панталон. За мъже, особено млади, които не носят костюм често, полеви часовник вероятно е най-добрият избор. Семплият му стил може да пасне добре на начина Ви на живот.

Примери:

  • Seiko SNE331

  • Timex Expedition

  • Citizen BM8180-03E

  • Victorinox 241518

  • Wenger Swiss Military

Ако имате нужда от сервиз или ремонт, намерете ги при нас.