Montblanc Star Date Automatic - дрес часовник

Стил – дрес часовник

Montblanc Star Date Automatic - дрес часовник

Montblanc Star Date Automatic

Стилът дрес часовник се появява в началото на ХХв. Тогава заможните джентълмени решават, че желаят да носят часовниците на китките си, а не в джоба си. Характерни за дрес часовник са простотата и изтънчеността. Дизайнът им е семпъл, а не претрупан. Формата обикновено е изчистена, касата е тънка. Той не се натрапва, а привлича вниманието към себе си по дискретен начин. Класата му допълва излъчването Ви.

Основни характеристики на дрес часовник

  • Размер: обикновено са тънки. Това прави скриването им в ръкавите на официалната Ви риза лесно.
  • Каса: Може да е кръгла, правоъгълна или квадратна. Луксозните модели обикновено са направени от ценни метали като злато или сребро.
  • Циферблат: обикновено използва семпли индекси за часовете и минутите, обикновено само с чертички, римски или арабски цифри.
  • Каишка: Задължително кожена. Въпреки, че някои компании предлагат опция за метална верижка, кожата винаги е класическият избор. А когато говорим за дрес часовник, това е водещо.
  • Компликации: малко или никакви. Най-много дата, ден от седмицата и/или фаза на луната.
Cartier Tank Normale, 1920

Cartier Tank Normale, 1920

Кога да носите своя дрес часовник

Както намеква името му, той е подходящ за официални, по-формални събития. Можете да го съчетаете с бизнес костюм или смокинг. Имайте предвид и че има дебат по въпроса дали изобщо да носите часовник с дрескод  с черна папйонка (black tie). Можете да носите дрес часовник с всичко което е над спортно-елегантно. Не го съчетавайте с дънки и тениска.

Стилът

Единствената функция на дрес часовника е да допълва Вашето бизнес или формално облекло. Дори точното отчитане на времето не е толкова важно за него, колкото елегантността и стила. Заради това е толкова важно да е семпъл и размерът му да е съобразен с китката ви. Също така е важно да съобразите метала на касата и кожата на каишката с обувките и другите елементи на облеклото си. Избягвайте твърде бляскави и впечатляващи дрес часовници. Те са елегантен аксесоар и в никакъв случай не трябва да привличат твърде много внимание към себе си. Още веднъж подчертавам, че е критично да са тънки, за да се плъзгат с лекота под ръкава на ризата Ви.

Примери за дрес часовник