Стил – дайвър часовник

Seiko Prospex Solar Diver SNE493P1

Дайвър часовник – Seiko Prospex Solar Diver SNE493P1

Дайвър часовник е сред вариациите, които е най-вероятно да видите на китката на спортния тип мъже. Характерен пример е Джеймс Бонд. След филма Д-р Но  от 1962 Бонд винаги използва един или друг дайвър часовник. В ранните филми за Бонд това е Rolex Submariner. В епохата на Пиърс Броснан той е заменен от дайвър часовник Omega. Разбира се, серията филми, посветена на 007 е знакова с продуктовото позициониране на различни марки, като започне с небезизвестните Aston Martin. Освен това те са показателни за мъжките стил и елегантност.

Идеята зад Вашият дайвър часовник

Както можете да се досетите по името, дайвърът (от английски dive – гмуркам се) е предназначен за хора, които прекарват много време в или близо до водата. Основната им характеристика е тяхната водоустойчивост. Първата версия на тоя, което в последствие еволюира до дайвър часовник вероятно е Rolex Oyster. Той е представен през 30-те години на XXв. Херметично затворената му каса го прави един от първите водоустойчиви часовници на пазара. През 50-те години на същия век René-Paul Jeanneret, член на борда на директорите на Rolex, искал часовник, който да може да използва по време на гмуркане, което било негово хоби. Той искал, обаче, часовникът да изглежда достатъчно добре и за всекидневна употреба. Така се появил Rolex Submariner. Той поставя и началото на стандарта за дайвър часовник. Повечето съвременни дайвър часовници имат дизайн, който малко или много води до Submariner.

Дайвър часовник Rolex Submariner-Date ref 16610, водоустойчивост 300 m Произвеждан от 1989 до 2010.

Водоустойчивост

Най-важно и на първо място: водоустойчивост. Стандартът за дайвър часовник изисква водоустойчивост от поне 100m. Има и модели, които предлагат много повече от това. Това означава, че можете да го мокрите, да плувате с него и да се гмуркате на малки дълбочини. Предостатъчно за ежедневието, дори, ако то включва водни спортове. Тъй като са проектирани за употреба във водата, касата и каишката на дайвър часовника са направени от устойчиви на корозия материали като неръждаема стомана или титан. (Разбира се, може да видите и каишки и каси, направени от силикон или гума. Въпрос на вкус е дали ги намирате за привлекателни.

  • Размер: среден.
  • Циферблат: обикновено ясен, лесен за разчитане. Обикновено с арабски цифри или индекси без числа, секундите често са разделени през 15 на циферблата. Стъклото обикновено е сапфирено или закалено минерално.
  • Каса: Типична характеристика на дайвър часовника е еднопосочният въртящ се безел. Той се върти само в една посока – срещу часовниковата стрелка. Идеята му е собственикът му лесно да отчете времето, прекарано под водата. Логиката му е следната: когато се гмурне, водолазът завърта безела така, че „0“ се подравнява със стрелката за минутите. След това, минутната стрелка ще сочи отметката на безела, която му показва колко време е бил под водата.
  • Верижка или каишка: метал, силикон или гума. Традиционно са по-дълги от тези на други типове часовници. Идеята е да могат да обхващат обемистата водолазна екипировка. Понякога имат и механизъм за настройване, за да са удобни и за носене във всекидневието.
  • Компликации: тук вариантите са доста. Класическите модели залагат само на дата, но са възможни и всевъзможни други функции. Има и дигитално – аналогови модели с индикации за дълбочина, посока, скорост и много други.
Дайвър часовник Omega Seamaster Planet Ocean Chronograph водоустойчивост 600m, автоматичен механизъм

Дайвър часовник Omega Seamaster Planet Ocean Chronograph водоустойчивост 600m, автоматичен механизъм

Стил: с какво да ги комбинирате

Натрапва се, че тези часовници са проектирани за употреба под водата. В общия случай, обаче металната им каса и верижка ги правят напълно подходящи за всекидневна употреба. За това допринася и устойчивостта им. Независимо дали са механични, автоматични или кварцови, те са предвидени за сериозни натоварвания. Можете да ги съчетаете със спортно облекло, всекидневно облекло, всекидневно елегантни дрехи и дори формално бизнес облекло. И, ако следвате маниера на Бонд, можете да ги съчетаете дори със смокинг.

Примери

Грижа

За да се радвате десетилетия наред на своя дайвър, той има нужда от адекватна профилактика, в някои случаи качествен ремонт и отлично отношение. Ние ви ги гарантираме.

Открийте ни тук.