Авиаторски часовник Breitling Chronomat от 1941

Стил – авиаторски часовник

Ръчните часовници са част от авиацията от самото ѝ създаване. Всъщност, първите мъжки ръчни часовници, които са изпълнявали специфична функция са направени по заявка от пилот. През 1904  Louis Cartier създава първия авиаторски часовник по заявка на приятеля си, бразилския пилот Alberto Santos-Dumont, който изтъква, че е безкрайно неудобно да използваш джобен часовник, докато управляваш самолет.

Cartier Santos – първият авиаторски часовник, разработен за бразилския авиатор Santos Dumont от компанията през 1904.

Авиаторски часовник – еволюцията

В следващите десетилетия, часовникарите развиват оригиналният дизайн. Целта е отчитането на времето да стане по-лесно за пилотите, докато управляват летателните си апарати. Най-важното допълнение е добавянето на хронограф. През 30-те години на миналия век, една швейцарска компания създава хронографи, които се монтират в кокпитите на самолетите на Кралските военновъздушни сили (Royal Air Force). Компанията, която вероятно сте чували, се нарича Breitling. С помощта на тези уреди пилотите определят своята скорост, изминатото разстояние и консумация на гориво. Подобно на сцената във филма Дюнкерк, за която писахме тук. През 40-те години на 20-и век те решават да монтират хронографа си в ръчен часовник. Така се появява Breitling Chronomat, който също е модел за бъдещите авиаторски часовници.

Авиаторски часовник Breitling Chronomat от 1941

Авиаторски часовник Breitling Chronomat от 1941

 

Авиаторски часовник – характеристики

IWC Pilot’s Watch Chronograph Reference IW377724-05

За разлика от другите типове мъжки часовници, пилотските нямат твърдо определен, отличителен стил. Характеристиките на авиаторските часовници могат да бъдат много различни. С това уточнение, ето някои от основните специфики, които обединяват този тип часовници.

  • Размер: среден до голям.
  • Циферблат: обикновено проектиран за лесно разчитане, дори в тъмен кокпит. В повечето случаи голям циферблат с ясни, четивни номера и осветени стрелки и маркери. За да е още по-лесно разчитането, обикновено циферблатът е черен, а цифрите – бели.
  • Каишка: често, но не задължително, е направена от кожа. По-дълга от обичайното, оригиналният ѝ замисъл е да обхване маншета на пилотското яке.
  • Компликации: Дата, в някои случаи и хронограф.

Кога да го носите

Размерът и по-всекидневният вид на пилотските часовници ги правят подходящи за по-неформално облекло. Не го комбинирайте с формално бизнес или официално вечерно облекло.

Примери: