Размерът на часовника – как да изберете

Размерът на часовника – има ли значение?

Този въпрос, макар и в друг контекст, е толкова изтъркан, че почти ми е неудобно да го напиша. И все пак. Краткият отговор е „Да“. Говорим си за часовници, размерът и начинът, по който изглеждат на китката Ви. Истината е проста – не всеки часовник ще изглежда добре на ръката Ви. Добре е да съобразите това преди да се добиете с мечтания часовник и не разберете, че той всъщност далеч не е перфектен за Вас. Не пропускайте и детайла, че два часовника ще изглеждат различно на ръката ви, дори размерът им да е еднакъв.

Размерът на часовника - шаблон

Размерът на часовника – шаблон

Важността на размера

Размерът на часовника вероятно е третата му най-важна характеристика. Първите две са стилът и разбира се, цената. Тук не става въпрос само за ширината и дебелината на касата. Други неща, които имат значение са профилът, колко точно Ви пасва верижката или каишката. И като цяло как изглежда на ръката Ви.

Размерът на часовника

В последното десетилетие размерите на часовниците нарастнаха застрашително. През средата на миналия век часовник с диаметър 38mm е бил възприеман като твърде голям. В момента се възприема като по-скоро малък. Размерите на часовниците са подвластни на модата, която, както е характерно за нея, се променя. Затова е критично да знаете какъв размер часовник стои добре на китката Ви.

Ширина на касата

Това е най-очевидната индикация за размера. В зависимост от дебелината на китката Ви, 40mm може да са твърде много. Всичко по-голямо от това ще изглежда абсурдно. Ако китката Ви е по-широка, дори 36mm може да изглежда малко странно. При жените съображенията са аналогични – повечето часовници с диаметър под 30mm изглеждат ОК, китката може да се „изгуби,“ ако изберете по-голям.
Добра индикация дали часовникът е твърде голям, е да погледнете лъговете. Ако излизат извън кривата на китката ви, часовникът вероятно не е с Вашият размер.

Дебелина на касата

Ширината е едно, дебелината, обаче, също е критична за начинът, по който часовникът изглежда, когато го сложите на ръката си. Като цяло, колкото по-дебел е часовникът, толкова по-тежък е. Помислете и за този аспект. Изключение са екземплярите, направени от екзотични материали като титан. Също така, обмислете дали искате часовникът да се крие под ръкава на ризата Ви. Това е критично за дрес или официалните часовници. Проверете и колко удобно прилягат лъговете на китката Ви.

Верижка/каишка

Средната дебелина на мъжката китка е около 19cm. Повечето верижки и каишки ще станат на всеки, сред нужната регулация. Ако, обаче, ръката ви е много тънка или много дебела, може да ви се наложи да доплатите за корекция. Например, ако китката Ви е по-дебела, може да се наложи да купите допълнителни звена за верижката или да купите по-дъга каишка. Аналогично, за по-тънка китка, някои т звената трябва да бъда извадени, или да пробиете нова дупка в каишката.

Размерът на часовника - графика

Как да премерите

След всичко, което написахме тук, наистина важното е как се чувствате добре. Няма задължителни правила. Пробвайте, преценете как се чувствате и купувайте. Не е от сложните решения. Все пак, в случай, че купувате часовник онлайн, как да постъпите? Можете да разпечатате този файл 1:1, да изрежете часовниците и да мерите.