Стийв Маккуин с мъжки ръчен часовник

Защо да носите мъжки ръчен часовник?

Стийв Маккуин с мъжки ръчен часовник

Стийв Маккуин в състезателен костюм, със състезателен мъжки ръчен часовник

Ако сте прочели статията ни за историята на мъжки ръчен часовник, тук можете да откриете нейното продължение, което Ви пренася в съвремието.

Напоследък на малко хора им се налага да започнат артилерийска атака в точно определен час. Дори и да сте от тях, технологията е изминала дълъг път от битката при Сома. Живеем в епоха, в която човек може да види колко е часа като натисне бутон на смартфона си. Това ни навежда на логичния въпрос. „Има ли все още причина да носите мъжки ръчен часовник?“ Продажбите на ръчни часовници действително отбелязаха спад в началото на XXI век, донякъде заради по-широката употреба на смартфони. Но след достигане на най-ниско ниво на всички времена през 2009, продажбите на ръчно часовници се увеличават с постоянни темпове всяка година. Вероятно е тази тенденция да се запази.

Защо се случва това?

Всеки има собствена причина да носи мъжки ръчен часовник. Тук сме събрали някои от по-популярните

Ръчните часовници са удобни и функционални. Разбира се, винаги можете да опитате да ги замените със смартфона си. В крана сметка, защо да носите две устройства, които имат функция, която се дублира? Моят опит, обаче, сочи, че малко неща на света са по-досадни от това да трябва да извадиш телефона си от джоба всеки път, когато искаш да видиш часа. Усещането е сякаш несъзнателно си се върнал със сто години назад, в епохата на джобните часовници. Така отново се сблъскваш с неудобството, което са изпитвали войниците в епохата на Първата световна война.

Разбира се, смартфонът Ви е чудо на технологията. Но от гледна точка на проверката на часа с нищо не е по-добър от джобен часовник от по-миналия век

Ако носите мъжки ръчен часовник, е достатъчно да хвърлите един поглед на китката си. Няма нужда да мислите дали батерията му ще се изтощи след няколко дни или часа. Кварцов часовник може да работи години наред без смяна на батерия. Автоматичните часовници никога няма да останат без енергия, докато ги носите, а механичните часовници имат нужда само от навиване – без кабели и зареждане. Захранването с енергия е сред основните причини да не разчитам на телефона си, за да знам колко е часа. За разлика от него, часовникът ми няма нужда о всекидневно зареждане.

Нищо не е по-добро от класически мъжки ръчен часовник, ако искате да видите колко е часа, без да губите време и със свободни ръце

Ръчните часовници изглеждат добре. Те са функционални, но и естетични. Те са сред малкото мъжки аксесоари, които можете да носите с лекота всеки ден. Когато е подбран правилно, изискан часовник с красив дизайн може да допълни стила Ви и да добави акцент към всяко облекло. Той е дискретен детайл, но хората го забелязват. Често повече и от дрехите, които носите. Друг чар на часовниците е, че те съществуват в безброй варианти, така че можете да създадете колекция, в която да има екземпляри, подходящи за всеки повод и стил – от формални събития до първа среща.

Мъжкият ръчен часовник е символ на статус и индивидуалност

Когато джобният часовник се появил преди векове, той бързо се превърнал в един от най-мощните социални сигнали на Запада. Ранните часовници били скъпи, затова само най-богатите можели да си ги позволят. Притежаването на такъв изпращало сигнал, че Вие сте там. Когато джобните часовници се трансформирали в мъжки ръчни часовници в края на I и началото на XXв, те обикновено били носени от британски офицери с аристократично потекло. Дори когато пазарът бил залят от масово произвеждани ръчни часовници, качествените екземпляри продължили да бъдат символ на висок статус.

Интереси и ценности

Сега, най-лесният начин да изпратите сигнал за статуса си чрез часовник, разбира се, е да заложите на скъпите луксозни версии. Нищо не казва „преуспял съм“ по-ясно от стар Rolex за 50 000 лв. Дори ако подобна демонстрация на консуматорство не ви допада, което не е необяснимо, и изберете мъжки ръчен часовник на далеч по-разумна цена, часовникът все още е начин да изразите индивидуалността и интересите си. Оценявате се като спортен тип? Състезателен часовник или такъв за гмуркане може да комуникира това. Падате си по практичните решения? Полевият часовник може да изрази това.

Да, часовниците показват колко е часът. Но благодарение на мощните си социални асоциации, те изразяват вашите стойности, вкусове и предпочитания. Избирайте внимателно

Иронично, но часовниците са неподвластни на времето. Те съществуват само от около век, но са вечен аксесоар по отношение на стила. Класически часовник с добър дизайн е като добре скроен костюм. Ще изглежда добре и след десетилетия. Не случайно 60 годишните Rolex-и все още се продават за десетки хиляди долари. Дори ако часовникът е скъп, това е инвестиция, която ще Ви се изплаща години наред. Тази характеристика на часовниците ги прави и фантастичен завет. Ако сте имали щастието да наследите часовник от дядо си, всеки път, когато го носите, той ви напомня за човек, който е направил животът ви възможен. Ако нямате часовник, който се наследява в семейството, никога не е късно. Просто се сдобиете с качествен часовник, който можете някой ден да предадете на своя син или внук. Или дъщеря.

Усещането да носите мъжки ръчен часовник

Ръчните часовници не просто изглеждат добре, но и усещането да ги носите е приятно. И съответно, усещането да забравите часовника си, е твърде неприятно. Благодарение на историческите си връзки с приключения като състезания, авиаторство, гмуркане, нито един мъжки аксесоар на е токова романтичен и емоционален. Тези асоциации изпращат сигнали не само на околните, но и на самия Вас. Те ви казват какъв бихте искали да сте и какво искате да правите. Ако часовникът е наследствен, той може да Ви напомня и да се държите по начин, който да направи предците Ви горди.

Може да Ви се струва наивно да мислите, че физически обект като часовник може да промени нагласата Ви. Той обаче не е различен от тотемите и талисманите на примитивните ни предшественици. Те са вярвали, че те им носят късмет, защита и кураж. Ние можем да разчитаме на малко повече увереност и спокойствие.