Какво трябва да знаете за своя кварцов часовник

кварцов часовникТози текст е кратко въведение в технологията зад всеки кварцов часовник, нейните особености, предимства и недостатъци.

Механизми на часовници

Когато навлезете в света на часовниците, един термин ще започне да ви се изпречва често. Той е „механизъм.“ Механизмът обхваща не само движението на стрелките по циферблата, но и начинът, по който механиката в часовника постига този ефект. Механизмът на часовника е ключов за начина, по който работи и отчита времето. Можете да мислите за него като за „сърцето“ на часовника.

Механизмите могат да бъдат три типа: механични, автоматични и кварцови.

Кварцов часовник FossilТук ще разгледаме механизма, който задвижва Вашия кварцов часовник

Ако сте като повечето хора, в момента на китката Ви има кварцов часовник. И за това си има причина. Вашият кварцов часовник е удивително точен и изключително достъпен. Вместо да бъде задвижван от навита пружина като механичните си събратя, кварцовият часовник използва електричество от малка батерия. Батерията изпраща електричество през малък кварцов кристален осцилатор. Това го кара да вибрира с честота 32 768 трептения в секунда. Вибрациите се измерват от верига, която превръща вибрациите в пулсации. Това задвижва секундната стрелка на часовника. Тъй като кварцовите часовници използват електрически пулсации за задвижване на секундната стрелка, те се движат по характерния (тик-так) начин. Стрелката се мести веднъж в секунда. При механичните часовници движението ѝ е плавно. Същото се отнася и за тези с автоматичен механизъм.

Seiko Spring Drive Spacewalk (2008)

Точност и надеждност на Вашия кварцов часовник

Тъй като кварцовите часовници разчитат на електричество, те са много по-точни от повечето механични часовници. Това е аналогично на отношението на електрическите коли към тези с двигател с вътрешно горене. Също така, часовниците с кварцов механизъм са много по-устойчиви на механични въздействия от механичните или автоматични. Затова и голяма част от „спортните“ и „полеви“ часовници използват кварцови механизми. Някои компании, като Seiko, съчетават най-доброто от света на механичните и кварцовите часовници. Seiko Spring Drive Spacewalk има кварцов осцилатор, но е захранван от пружина, като механичен часовник.

Цена

Освен другото, кварцовите механизми са много евтини. За смешни суми можете да получите часовник, който отчита времето отлично и е достатъчно здрав. Разбира се, ако искате нещо по-стилно, ще трябва да платите повече. Въпреки всичко, кварцовите часовници обикновено са евтината, достъпна и лесна за поддръжка и ремонт алтернатива.

Предимства на кварцовите часовници

  • Точност. Кварцовите механизми са изключително точни. Разбира се, има и механични часовници с изключителни нива на точност. Но те са скъпи.
  • По-малко поддръжка. Освен смяната на батерията през година-две, почти няма процедури по поддръжка, които да се налага да осъществявате за кварцовия си часовник.
  • Надеждност. Заради малкото си движещи се части, Вашият кварцов часовник може да понесе много без да се повреди. Той не е податлив на Четиримата конника на Апокалипсиса на часовника (влага, прах, удари и магнити). Ако работите нещо, което изисква цапане и предполага удари, най-разумно е да използвате кварцов часовник за всекидневна употреба.
  • Достъпни. Можете да се сдобиете с кварцов часовник за няколко лева. По-хубавите могат да ви струват и стотици, но почти винаги са по-евтини от механичните и автоматични алтернативи.

Недостатъци на часовниците с кварцов механизъм:

  • Движението не е плавно. Движението на секундната стрелка на кварцовия часовник е на пресекулки. Липсва му плавната грация на механичните или автоматични часовници.
  • Липсва му механичното очарование. Основният недостатък на кварцовите часовници е, че им липсва очарованието, характера и романтиката на механичните часовници. Те са технологични, модерни и ефективни, но някои биха казали, че им липсва „душа“. Спомнете си за аналогията с автомобилите – електрическите са по-чисти, бързи, ефективни. Но малко неща могат да се сравнят с басовия звук на голям V8. Аналогично, на кварцовият механизъм му липсва очарованието, занаятчийството и историята зад механичната алтернатива.