5 признака, по които да познаете качествен часовник

Breitling Navitimer със златен безел -качествен часовникКакто знаем, всеки качествен часовник е инженерно чудо. Независимо дали е механичен, кварцов или автоматичен. И има ли турбильон или не. Часовниците имат стотици миниатюрни части. Често те са старателно сглобени от занаятчия. На ръка. В случая на луксозните марки, има сериозен шанс човекът, който е работил върху часовника Ви да произхожда от хора, които са правели часовници по времето на кралица Виктория. Както сме писали, до Първата световна война, доминиращите часовници са били джобните. След това ръчните часовници се превръщат в стилен и полезен аксесоар. Можете да прочетете за историята тук.

Борбата за надмощие с електронните устройства

Днес, обаче, часовниците често са пренебрегвани. Причината за това се крие в различни електронни устройства като мобилни телефони, таблети, „умни“ часовници и други. Но качествен часовник е нещо много повече от средство за измерване на времето. Тук можете да прочетете нашите възгледи върху причините да носите ръчен часовник. Часовниците са стилен аксесоара, могат да се превърнат в семейна ценост и, чисто и просто, са удобни. А тук можете да прочетете петте признака дали един часовник е качествен.

Познайте дали часовникът е качествен – теглото

„Тежестта е добра. Тежък значи надежден. Ако не работи, винаги можеш да го удариш с него.“

Guy Ritchie не е написал тази реплика за часовници, очевидно. А за оръжие. Но и за часовниците тежестта е знак за надеждност. Истината е, че качественият часовник трябва да се усеща като качествен часовник. Компонентите и частите, от които е направен един часовник са изключително сложни. Съответно, те заемат място и имат маса. Когато го сложите на китката си, часовникът трябва да се усеща като истински часовник, не като играчка. Търсете нещо масивно така че до остане за поколенията. Разбира се титанът също не е за пренебрегване. Или любимата на Rado керамика.

Плавното движение

Когато купите Cartier или Breguet, ще забележите, че секундната стрелка се движи плавно. В действителност, всички ръчни часовници тиктакат. Но в наистина качествения механичен часовник механизмът е толкова фино настроен и добре конструиран, че тези цъкания се случват толкова често (примерно 9 в секунда), че окото вижда само плавно движение.

Името и традицията

Като правило, в света на часовниците, името струва много. Традицията, историята и репутацията могат да превърнат обикновен часовник в изключителен. Можете да прочетете например историята на Rolex Milsub, за да разберете какво имам предвид. Ето и друг случай – по време на Втората световна война часовниците на пленените британски офицери били конфискувани. Когато основателят на Rolex Hans Wildorf разбрал за това, той предложил часовници на затворниците от съюзните сили. Офертата гласяла „поръчай сега, плати, когато спечелим войната“. Над 3000 часовника са доставени в рамките на тази програма, а репутацията на Rolex експлоадира. Часовникът е нещо, чиято история може да ви надживее. Но е малко вероятно на погребението ви да настане бой кой да докопа Вашия Casio.

Rolex Daytona Meteorite

Швейцарските марки

Фалшифицирането, глобализацията и маркетинга имат своя принос в объркването на потребителя. Швейцарското правителство, обаче, положи колосални усилия, за да гарантира, че само часовници, които отговарят на много строги стандарти са брандирани като „Swiss Made.“ Тези, които използват швейцарски механизъм, но са сглобени другаде, са обозначени с „Swiss Movement“. Има и компании извън Швейцария, които имат традиции в часовникарството, най-сигурният знак е на касата да са написани две думи „Swiss Made“.

Точността на Вашия качествен часовник

Очевидно, всеки качествен часовник трябва да бъде прилично точен. Кварцовите часовници рядко имат такива проблеми, благодарение на осцилациите на кристала. По-малко прецизният механичен часовник, обаче, е стандарт за лукс. Този тип часовници работят чрез прецизни механизми, сложни набори зъбни колела и пружини. Задвижвани от движението на китката чрез махало или чрез пружина с ръчно навиване, те обикновено имат точност в рамките на секунди дневно. Термокомпенсирани кварцови механизми като този на Seiko могат да бъдат точни в рамките на секунди годишно.

Най-прeцизните часовници в света преминават строги тестове. Те се наричат хронометри. Швейцарските часовници се тестват от Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres. Повечето от моделите на Breitling например, минават през тази сертификация. Наличието на подобна сертификация може да е разликата между часовник, който ще има нужда да бъде ремонтиран често и такъв, който ще се нуждае само от редовна поддръжка.

Фалшификати

Тъжната реалност е, че доста от тези признаци могат да бъдат и често са фалшифицирани. Разбира се, има законодателство, което забранява фалшифицирането на часовници и марки. Логично, обаче, това не е от особено значение за фалшификаторите. Китайският производител, който слага думите ‘SWISS MADE’ на циферблата на фалшив Rolex, не е специфично притеснен от регулациите на ЕС. Така че, внимавайте. Също така има и нещо наречено Frankenwatch.

Пазарувайте само от сигурни доставчици. Посетете и обучен и компетентен часовникар, който да прегледа всичко, за което имате съмнения. Има хора, които нямат проблем да носят часовник, който не е оригинален, ако това им спестява няколко хиляди лева. В това, от една страна, няма нищо осъдително. Получавате радостта от часовника на частица от цената му. Но, ако поставите оригинала и фалшификата един до друг, разликите стават очевидни. Стрелките се плъзгат плавно и елегантно по циферблата, детайлите са много по-прецизно изработени. Усещането е правилното.