Макроснимка на механизма на механичен часовник

Как работи Вашият механичен часовник

Механичен часовник Rolex

Механичен часовник Rolex

В тази статия ще научите основните принципи на действие на своя механичен часовник. Ще разберете кои са четирите конника на Апокалипсиса на механичните часовници. Какви грижи има нужда да полагате, за да съхраните своя механичен шедьовър. Какви са предимствата и недостатъците му. И други интересни неща.

Механизъм на механичен часовник

Механичният часовник има механизъм, задвижван от пружина. Тя представлява навита метална тел. Навиването става на ръка. След като сте навили пружината, тя бавно се развива. Това е източника на енергия за движението на часовника. При бавното отдаване на потенциалната енергия секундната стрелка се движи с плавно, равномерно движение по циферблата на часовника. Повечето пружини имат дължина около 23-33cm. Колкото по-дълга е пружината, толкова повече енергия може да съхрани. Това осигурява по-дълги периоди между навиването на часовника.

Макроснимка на механизма на механичен часовник

Макроснимка на механизма на механичен часовник

Не всички механизми са равни

За разлика от кварцовите механизми, които в общия случай са промишлено произведени, в създаването на задвижването на Вашия механичен часовник може да въвлича много човекочасове. Това означава, че умението на занаятчията и вниманието към детайла имат огромно значение. Те, заедно с технологиите, вложени в часовника, са критични за плавната му и безпроблемна работа и точността му.

За много наистина запалени любители, механичният механизъм е crème de la crème в света на часовниците. Причината за това е в сложната му и прецизна изработка и технологията и уменията, вложени в създаването му. Важен фактор е и красотата на тези механизми, особено, ако имат специален финиш. За истинският ентусиаст да притежава механичен часовник е нещо много повече от това да има начин да знае колко е часа. Той е начин да изрази оценката си за историята, изтънчеността у занаятчийството.

Предимства на механичния часовник:

  • Не е нужна батерия. Тъй като механичният часовник е захранван от пружина, която се навива на ръка, няма да се налага да сменяте батерии. Ако спре да работи, просто го навийте.
  • Плавно движение на стрелките. За някои хора, плавното движение на секундната стрелка носи по-голямо естетическо удовлетворение от цъкането на кварцовите часовници. Ако това е важно за Вас, купете си механичен часовник.
  • Характер. Технологията и работата, вложени в механичния часовник, могат да ви оставят без дъх. В касата му мънички зъбни колела  пружини работят заедно във впечатляващ синхрон, за да ви кажат колко е часа. Разбира се, в повечето случаи не ги виждате, но това е част от очарованието. Майсторът часовникар може да прекара много часове в изпипване на механизъм, който е скрит за окото. Или не е. В някои случаи касата на часовника има прозрачен капак и можете да се насладите на цялата фина механика. Ако занаятчийските умения Ви привличат, обмислете дали да не добавите механичен часовник към колекцията си.
  • Допир. за някои хора, една от привлекателните черти на механичния часовник е, че собственикът му трябва да го навива на ръка, за да работи. Има нещо в ритуала за навиване на часовника в края на деня, което създава специална връзка с времето. Известно очарование носи и потребността редовно да се грижите за една от вещите си, за да я поддържате „жива“ и работеща.
Механизъм на механичен часовник

Механизъм на механичен часовник

Недостатъци на вашия механичен часовник:

  • Изисква редовно навиване. Повечето механични часовници могат да издържат два дни без навиване. Въпреки това е препоръчително да ги навивате веднъж дневно. Както споменах по-горе, някои хора намират това за приятни, но за други е неудобство.
  • Чувствителни към околната среда. Тъй като механичният часовник използва изключително фина механика, механизмът му може да бъде изключително уязвим от влиянието на околната среда. Влагата, прахът, ударите и магнитите са четирите конника на Апокалипсиса на механичните часовници. За щастие, повечето съвременни версии са проектирани така, че да устояват на тези въздействия, но все пак трябва да ги имате предвид. Ако сте в среда, която ви поставя в чест контакт с влага, прах, магнитни полета и сериозни удари (като коване), е по-разумно да изберете кварцов часовник за всекидневна употреба и механичен за по-специални поводи.
  • Не са толкова точни. Висококачественият механичен часовник може да отчита времето с точност до 99.999%. Това е точност от около +/- 1 секунда дневно. С времето и употребата тази точност намалява. Това налага да носите часовника си на часовникар на всеки 5 до 10 години, за да съхраните точността му. Процедурата се нарича калибрация и важно да изберете компетентни часовникари, които да я извършат. Както вече споменахме, не всички механични часовници са еднакви. Някои са по-точни от други. Ако точността е всичко, което ви интересува, кварцовият часовник е по-изгодна и практична алтернатива.
  • Поддръжка. Вашият механичен часовник има нужда от редовно почистване и смазване на механизма си. От линка можете да научите колко често и къде да извършите тази процедура.
  • Висока цена. Занаятчийството и прецизната механика си имат цена. Като правило механичните часовници, особено качествените, струват доста.