Сглобен турбильон - виждат се балансът, спиралата, анкерът и анкерното колело, монтирани във въртящата се клетка

Какво е турбильон и защо часовниците с него са толкова скъпи

Сглобен турбильон - виждат се балансът, спиралата, анкерът и анкерното колело, монтирани във въртящата се клетка

Сглобен турбильон – виждат се балансът, спиралата, анкерът и анкерното колело, монтирани във въртящата се клетка. Снимка: Wikipedia

Турбильон – причините за възникването

В края на XVIII век прославеният часовникар Abraham-Louis Breguet осъзнал, че гравитацията има негативен ефект върху точността на часовниците. В тази епоха хронологията била окована за джобните часовници. За тях е характерно, че се съхраняват в джоба на собственика за дълго време. Също така, те остават за дълго в хоризонтално положение, върху маса.  Прекарването на по-голямата част от времето в една от тези позиции създава напрежение в пружината в механизма. Това я кара да осцилира с непостоянна честота, което нарушава точността на часовника.

Решението на Breguet

Breguet създава механизъм, който постоянно е в движение, за да реши този проблем. Нарича го турбильон (френски за „водовъртеж“). Механизмът е поставен във въртяща се „клетка“ – платформа, която се върти и благодарение на постоянното си движение, уравновесява гравитационните ефекти, когато часовникът е поставен в различни позиции. Изобретението на Breguet работи за джобни часовници. Той поставил баланса, спиралата, анкера и анкерното колело на въртяща се платформа или клетка.

Движенията на китката

Ръчните часовници, обаче, заради постоянните движения на китката, осигуряват от само себе си същите движения, които компенсират гравитацията като турбильона. Всъщност, според тази статия и други източници турбльоните, използвани в ръчен часовник, не са по-точни от традиционните механизми. В някои случаи дори отклоненията им са по-големи.

Защо струват толкова

A. Lange & Söhne Tourbograph Pour le Merite

A. Lange & Söhne Tourbograph Pour le Merite

Въпреки, че не е доказано, че допринася за точността, турбильон механизмът е често срещан във високия клас часовници на пазара. Повечето швейцарски часовници с турбильон имат цени, които стартират от около 30 000 евро. Не е изключено и да преминат шестцифрената граница. Причината е, че турбильоните са изключително трудни за производство на ръка. Турбильонът е миниатюрен. Масата му е по-малко от един грам. В повечето случаи се състои от повече от 40 части. Всички те са с ръчен финиш, направени са от леки метали като алуминий и титан. Създаването им изисква специален набор инструменти, технология и умения. Например, за производство на механизма на един хронограф с турбильон A. Lange & Söhne Tourbograph Pour le Merite, са нужни 18 месеца.

Tag Heuer - Heuer 02T

Tag Heuer – Heuer 02T

Heuer-02T

И така, беше вълнуващ момент за индустрията, когато през януари 2016 TAG Heuer представи Heuer-02T, хронограф с турбильон. Той стана най-евтиният швейцарски турбильон на пазара с цена около 12000 евро. Изглежда TAG Heuer откриха начин да направят турбильона достъпен. Или поне по-достъпен. Визуално, механизмът в Heuer-02T е по-семпъл и няма финиша на скъпите си събратя, произведени от компании като A. Lange & Söhne, DeWitt или Girard-Perregaux. TAG Heuer казват, че са намалили производствената цена чрез „перфектно владеене на индустриалните процеси и разходитe за производство.“