Grand Seiko (1960)

Историята на Seiko през 12 ключови часовника

Историята на Seiko - Kintaro Hattori, основателят на Seiko

Историята на Seiko – Kintaro Hattori, основателят на компанията

Масовите потребители познават Seiko най-вече заради изгодните им и качествени кварцови часовници. Дори и тези , които наскоро са открили високият им клас Grand Seiko може да не са наясно с историята на тази компания. Историята на Seiko в правенето на часовници датира от IXX в. и включва няколко значителни нововъведения.

РемонтНаЧасовници.com ви предлага висококачествен ремонт и поддръжка, смяна на батерии, на всички кварцови и механични модели на марката,  за цялата страна.

Можете да се свържете с нас тук

Прочетете тук историята на Seiko, разказана чрез 12 от най-важните им модели.

1. Seikosha Timekeeper (1895)

История на Seiko

Seikosha Timekeeper (1895)

Основателят на Seiko Kintaro Hattori е само на 21 години, когато отваря магазина си за часовници в района Kyobashi в Токио. В него той поправя часовници. Едва на 31 той става партньор с инженерът Tsuruhiko Yoshikawa и създава часовникарската фабрика Seikosha. Тя е предвестник на днешния Seiko и е създадена през 1892. След няколко години производство на висококачествени стенни часовници, Seikosha създава първия си джобен часовник. Той е наречен просто Timekeeper и се появява през 1895. Сребърната каса с калибър 54.9 mm е произведена в Япония. По-голямата част от механизма, обаче, е внесена от Швейцария. Английското име “Timekeeper” е следствие на бизнес усета на Hattori. Той осъзнавал възможностите за износ на продукта.

2. Laurel (1913)

Hattori бързо осъзнава нарастващата популярност на ръчния часовник в световен мащаб. Той предвижда и че търсенето на ръчни часовници скоро ще изпревари това на джобната версия. Следствие от това е дебюта на първия ръчен часовник в историята на Seiko. Laurel има сребърна каса, диаметър 29.6 mm и емайлиран порцеланов циферблат. Производството е бавно – от 30 до 50 броя дневно. До 1910, Seikosha успява да произвежда собствени балансиращи пружини, а от 1913 и емайлирани циферблати.

3. Първият часовник Seiko (1924)

Първият часовник под името “Seiko” (1924)

Първият часовник под името “Seiko” (1924)

Голямото земетресение Kanto удря Япония през 1923. То разрушава фабриката Seikosha и готовата продукция и спира производството на часовници. Решителният Hattori решава да я възстанови бързо, въпреки огромноте разходи. Само година след бедствието е представен първият часовник под името “Seiko”. (“Seiko”, разбира се е съкращение на “Seikosha,” което значи в груб превод „Къща на изключително майсторство“ на японски. Използването на име, което не е на английски показва, че Hattori е достатъчно уверен в качеството на продуктите си. Това противоречи на разпространеното по това време схващне, че продуктите от Запада са с по-добро качество. Часовникът има 24.2 mm каса, направена от никел и механизъм със седем камъка. Малкият му втори циферблат за секундите остава стандарт до 1950. Тогава дебютира Seiko Super – първият японски часовник с централна секундна стрелка.

4. Първият механизъм, изцяло разработен от компанията в историята на Seiko – Marvel (1956)

"<yoastmark

Seiko Marvel е ключов в историята на Seiko. Това е първият им часовник, с механизъм, разработен изцяло от компанията. Диаметърът на механизма (26 mm) е по-голям от този на Seiko Super (и е същият като на представеният през същата година Seiko Automatic, първия японски автоматичен часовник). Неговата точност, надеждност и системата за абсорбиране на удари “Diashock” превъзхождат тези на други японски часовници от същата eпоха. Seiko Marvel е в производство до 1959, когато е наследен от Seiko Gyro Marvel. Той използва нов автоматичен механизъм, “Magic Lever” който прави навиването по-ефективно.

5. Първият Grand Seiko (1960)

Grand Seiko (1960)

Grand Seiko (1960)

Това е часовникът, създаден от Seiko, за да бъде “най-добрият в света” от гледна точка на прецизността. Механизмът му, Caliber 3180, има 25 камъка. Часовникът има златна 34.9 mm каса с дебелина 10 mm. Всеки Grand Seiko е сертифициран с оригинален стандарт за точност, създаден от Seiko. (Той дори днес е по-строг от изискванията на швейцарската агенция COSC за сертифициране на хрoнометри.) Със семплия си циферблат, дълги стрелки и изчистени индекси часовникът установява дизайнерския код на Grand Seiko, който е в сила и до днес.

6. Seiko Crown Chronograph (1964)

Seiko Crown Chronograph (1964)

Тук откриваме още едно нововъведения в историята на Seiko. Това е първият японски хронограф. Историята му започва с Олимпиадата през 1964 в Токио. Seiko е официален часовник на игрите. Компанията осигурява над 1200 хронометъра от различни типове за засичане на постиженията.  Seiko Crown Chronograph е ръчен часовник – хронограф, посветен на събитието. Той има стоманена каса, 38.2 mm в диаметър, с 11.2 дебелина и водоустойчивост 30 m. Механизмът е с 27 камъка, Caliber 5719.

7. Seiko Diver’s 150M (1965)

Seiko Diver’s 150M (1965)

Seiko Diver’s 150M (1965)

Само година след първият японски хронограф, в историята на Seiko се появява първият специализиран дайвър часовник. Това е направеният в Япония Seiko Diver’s 150M. Както подсказва името му, той има 150 m водоустойчивост. Диаметърът му е 38 mm, дебелината, 13.4 mm. Часовникът има безел, който се върти в двете посоки. Използва автоматичен механизъм Caliber 6217 (17 камъка). За времето, гмуркането било непопулярно хоби, съответно продуктът е с тясна специализация. Гмуркането става по-популярно, Seiko продължават да усъвършенстват дайвър часовниците си. През 1968 компанията създава версия с 300 m водоустойчивост. Първият ѝ Professional Diver’s през 1975 има 1000 m водоустойчивост. Той е първият часовник за гмуркане с каса от титан.

Тук можете да прочетете повече за Seiko дайвър часовниците.

8. Seiko 5 Sports Speed Timer (1969)

Seiko 5 Sports Speed Timer (1969)

Seiko 5 Sports Speed Timer (1969)

1969 е важна година за часовникарската индустрия. Тя е началото на феноменът, наречен „голямото състезание на хронографите.“ Няколко швейцарски марки и само една забележима японска – се надпреварват да станат първия производител на ръчен часовник хронограф с автоматично навиване. Резултатите от това състезание са няколко часовника, които днес са икони. Сред тях попадат Breitling Chrono-Matic, Zenith El Primero, и Heuer Monaco. Но първият от тези автоматични хронографи, който излиза на пазара (през май 1969) е Seiko 5 Sports Speed Timer. 5 Sports Speed Timer има 30 минутен брояч, безел със скала за тахиметър, дисплей за датата с иновативна двуезична система. Тя може да се настрои на английски или японски. механизмът е cal. 6139. Касата е от неръждаема стомана, с диаметър 30 mm и 70 m водоустойчивост.

9. Първият кварцов часовник в историята на Seiko  – Quartz Astron (1969)

През същата година Seiko демонстрира часовник, за който в един момент се смята, че ще замени механичните часовници. Seiko Quartz Astron е първият в света кварцов ръчен часовник. Той е колосално технологично нововъведение. Кварцовият осцилатор на часовника дава на механизман, Caliber 35A, удивителна точност от +/- 5 секунди на месец. Това е много по-точно от всеки механичен часовник. Механизмът с малък, тънък стъпков мотор съхранява енергия като мести секундната стрелка само веднъж в секундата. Осцилаторът се оказва изключително устойчив на механични въздействия. Той работи с много нисък волтаж, което гарантира живот на батерията от една година. Интересно е, че сега кварцовите часовници имат репутация за масовост и ниска цена. Първият, обаче, е луксозен продукт с 18k златна каса.

10. Seiko A.G.S. “Kinetic” (1988)

Seiko A.G.S. “Kinetic” (1988)

Seiko A.G.S. “Kinetic” (1988)

Seiko не се отказва от производството на механични часовници, както и от иновациите в тази област, въпреки представянето на каврцовата технология. марката представя часовник със слънчево захранване през 1977. През 1986 те създават кварцов часовник с генератор за зареждане с ръчно навиване. През 1988, компанията представя нова технология, което ще помогне на марката да се позиционира в новата епоха. Става дума за Seiko A.G.S. (Automatic Generating System, която по-късно става известна като “Kinetic”). Този часовник има осцилираща тежест, която генерира електричество от движенията на китката и така захранва кварцовият механизъм.

11. Seiko Spring Drive Spacewalk (2008)

"<yoastmark

Компанията представя друга нова технология през 1999. Това е първият часовник със “Spring Drive” механизъм. Той има кварцов осцилатор, но е захранван от пружина, като механичен часовник. След дебюта си, Spring Drive се появява в много часовници Seiko. Сред тях са съвременните версии на Grand Seiko. Вероятно най-забележимата му версия е Spring Drive Spacewalk. Той е създаден по заявка на магнатът на видео игрите Richard Garriott, чийто баща е астронавт от NASA и почитател на Seiko. През октомври  2008 Garriott посети международната космическа станция. Името на часовника се дължи на амбицията му да е първият цивилен, който е стъпил в космоса, която в крайна сметка не се осъществява.

Часовникът, в лимитирана серия от 100 броя, е проектиран специално за космически пътешествия. Той има специално уплътнение, което запазва херметизацията му при много ниски температури. Олекотената каса е направена от титан. Големият циферблат с лесни за виждане по-малки циферблати за хронографа, използва три пъти повече флуоресцентен материал от стандартен часовник. Големите бутони могат да се използват лесно и с дебелите ръкавици на скафандъра.

12. Seiko Astron GPS Solar (2012)

Изпълнителният директор на Seiko, Shinji Hattori (който е наследник на основателя) изпраща смело и ясно послание, когато представя Astron GPS Solar на Baselworld 2012. Подобно на първия Seiko Astron, който представи кварцовия механизъм на света, новият Astron GPS Solar е дебют на технология с огромен потенциал. Този аналогов часовник със слънчево захранване следи и получава GPS сигнали и може да се свери към точното местно време навсякъде по света. Той разпознава 39 часови зони.