Rolex Military Submariner

Историята на Rolex Military Submariner

Rolex Military Submariner

Rolex Military Submariner, 1957

Rolex Military Submariner – най-известният дайвър часовник, предназначен за въоръжените сили

Submariner вероятно е най-популярният дайвър часовник за всички времена. От своя страна Rolex Military Submariner или MilSub, е най-известната военна версия на дайвър. Той е изключително търсен, защото е част от военната история. Също така, той е сред най-редките колекционерски часовници на всички времена. Но едно верме е бил стандартна екипировка, осигурявана от британското министерство на отбраната (MOD).

Британците са сред първите военни, коти използват дайвъри във военно време, както в разузнавателни, така и в офанзиви и отбранителни мисии. В края на Втората Световна Война, британското министерство на отбраната осъзнава, че устойчивият и надежден ръчен часовник е абсолютно задължителен за водолазните екипи. По това време Rolex e безпорен лидер в областта на водоустойчивостта. Това привлича вниманието на MOD. Резултатът е първият Submariner, предназначен за военна употреба.

Rolex Military Submariner A/6538

Rolex Military Submariner A/6538

Rolex Military Submariner A/6538

Около 1957, MOD е готово да се обвърже със Submariner. Rolex вече имат зад гърба си няколко години и няколко версии на часовника. Моделът 6538, става известен като Bond Submariner благодарение на времето, прекарано на китката на Шон Конъри. Той е и моделът, който получава версия, базирана на спецификациите на MOD. Тя е обозначена като A/6538. Според Mike Wood, един от най-големите световни колекционери и експерти по MilSub часовниците, MOD има изисквания за някои функции, които отличават часовника с цивилни спецификации от армейския.

Разлики между цивилната и военната версия

  • Фиксирани патенти – това налага използване на найлонова каишка. В общи линии, идеята е часовникът да не може да бъде отделен от човека, който го носи без ръката, на която е сложен;
  • По-голям безел, който позволява по-лесно хващане с ръце с водолазни ръкавици;
  • Материал на безела от германско сребро, което в повечето случаи се огъва при удар, а не се пука или чупи;
  • Фабричните циферблати с луминисцентни маркери, базирани на радий, са подменени от часовникарите на MOD заради опасните им нива на радиация. Радият е заменен с тритий. Това е обозначено с „T“ в кръгче, поставено над индикацията за водоустойчивост. Това прави Rolex Military Submariner единственият исторически часовник, който струва повече след интервенция върху циферблата.

Имало е планове военният Submariner да получи собствен референтен номер, 6540, на базата на значителните промени. Вероятно заради малкият брой произведени часовници, референцията му става A/6538. Всъщност, има свидетелства за зачертан “6540” щампован на капаци на часовници, с “A/6538”, щампован до него.

Rolex Military Submariner 5513/5517

Rolex Military Submariner 5513/5517

Rolex Military Submariner 5513, 5517 и 5513/5517

Omega Seamaster служи на водолазите на MOD от 1967 и 1971. След това MOD се обръщат към Rolex с молба да произведат Submariner с референтен номер 5513 с някои от модификациите, налични и на Omega. Резултатът е три различни модификации MilSub. 5513, 5517, и 5513/5517, който има два референтни номера. И трите часовника излизат от фабриката с MOD спецификации: фиксирани патенти, “T” за тритий на циферблата,  „саблени“ стрелки, 60 минутен въртящ се безел. Той има марка на всеки 60 минути, а не на 15 като на стандартния дайвър. За съжаление, с течение на времето, много екземпляри MilSub са пострадали от изминалите години. Често те имат неоригинални част, например Mercedes на стандартен безел. В други случаи това може да е признак на некоректен продавач, сглобил “Frankenwatch” за наивни купувачи.

Разликите между трите модела

Трите MilSub-а, базирани на 5513, имат трудно забележими разлики, базирани на маркировката и датата на производство. В началото на 70-те на 20-и век се появява 5513 MilSub. Между лъговете му, логично, е щамповано 5513. В средата на 70-те започва производството на 5513/5517. Това добавя малка маркировка 5517 на задната страна на един от лъговете. Оттам идва и термина „двойно щампован“. Накрая, най-търсената версия, 5517, се появява след 5513/5517 и заменя маркировката 5513 с “5517”. Не е особено ясно, нали?

Rolex Military Submariner 5517 Milsub

Rolex Military Submariner 5517 Milsub

Престижът на Rolex Military Submariner

MilSub е сред най-ценните колекционерски часовници Rolex. Това е резултат от сериозната му история, свързана с въоръжените сили, съчетана с малкият брой произведени екземпляри. От 1971 до 1970 са произведени около 1200 MilSub-а. До днес са оцелели едва около 180. Независимо за коя от версиите – A/6538, 5513, 5513/5517, или 5517 става дума, да се сдобиете с MilSub изисква търпение, много проучване, надежден купувач и, разбира се, солидна банкова сметка. Ако е в добро състояние и с изрядна документация, не е изненадващо цената на MilSub да надхвърли $100 000. Това не е лоша сума за модифициран Submariner, който можете да носите само на найлонова каишка.

Да се опитате да разберете MilSub от външна гледна точка не е лесно. Високите цени и обсебените колекционери могат да ви учудят. Но, след като проучите детайлите, картинката се изяснява. Историята е там и е впечатляваща. Обобщено казано, MilSub е пряка връзка между часовникарството и историята на света.