Cartier Tank Normale, 1920

Историята на Cartier Tank

Раждането на Cartier Tank

Louis Cartier, основателят на марката, създава Cartier Tank през 1917. Това вероятно е най-култовият модел на марката. Името и дизайна на Tank са посветени на Renault FT-17, френски танк с революционен дизайн, използван по време на Първата Световна война. Часовникът съчетава квадрат и правоъгълник във формата на безела си, и заема мотиви от машината, на която е кръстен. Кожената каишка  красиво допълва касата. Римските цифри добавят елегантност към циферблата. Короната включва голям син сапфир.

Renault-FT-17-вдъхновението за Cartier Tank

Първият прототип

Cartier подарил първия прототип на Tank на американския генерал John Pershing през 1918. На пръв поглед е необичайно часовник, особено елегантен като Tank, да е вдъхновен от военна машина. Името, обаче се асоциира с инoвативността на Renault, вожена в  FT-17 той е първият танк, чието оръдие е инсталирано в купол, който се върти на 180 градуса. Машината е компактна, но функционална. Вдъхновен от изчстените, модерни линии на Renault, Cartier Tank отхвърля заобления дизайн, характерен за бижутерията на епохата. През 1919 първият Cartier Tank дебютира на пазара. Cartier създава само шест броя. До началото на 20-те години на ХХ в. Tank набра популярност. Тогава и сега, той е е изтънчен, но устойчив часовник, харесван и носен от много знаменитости.

Cartier Tank Normale, 1920

Cartier Tank и знаменитостите

Rudolph Valentino настоява неговият герой, Ахмед, да носи часовникът във филма от 1926, Синът на шейха. Първата дама на САЩ, Jacqueline Kennedy, също е известна с предпочитанията си към марката. Продаден на търг през 2017, този часовник ѝ е подарък от девера ѝ, през 1962. През 2017 той е продаден за $379,500, което го превръща в най-скъпият Tank, продаден някога. Друг известен любител на модела е Andy Warhol. Твърди се, че той е носил часовника, защото е „часовник за носене,“ не за да гледа колко е часа. Той дори не го е навивал.

Cartier Tank: съвременните модели

Модерните версии на Tank включват разнообразни модели на различни цени. В момента има шест различни колекции, всяка от която включва разнообразни модели.

  • Tank Anglaise – това е най-голямата колекция. Целта ѝ е пресъздаване на оригиналния Tank. Тези часовници имат кварцов механизъм, направени са от различни материали и цените им варират в широки граници.

Tank Lois Cartier

  • Tank Louis Cartier носи името на основателя на марката. Той има заоблени лъгове и два от моделите имат каса, която позволява да видите механизма.
  • Tank Americaine е удължена версия на класическия модел. Той има лека крива, която обхваща китката. Пропорциите са също толкова привлекателни, въпреки по-дългата и тясна каса.
  • Tank Francaise е най-спортната от колекциите Tank. Той носи най-модерно усещане и има верижка в два тона. Малко по-голям е от останалите модели, но се съчетава перфектно със спортно или официално облекло.
  • Тank MTC е най-мъжествената версия на този часовник. Той има голяма каса с прозрачен капак. Всеки от часовниците от тази колекция има малък допълнителен циферблат за секундите.

Cartier Tank Solo

  • Tank Solo е продукт на модернизма. Той съчетава криви и ъгли с ясен, изчистен циферблат. Този Tank е с дизайн за XXI век, но съхранява наследството на модела.

 

Cartier Tank се произвежда по-дълго от повечето часовници. Лесно е да разберете защо. Той е култов часовник, който успява да съчетае класически дизайн и модерни принципи. Актуалната колекция е обширна и в нея можете да намерите екземпляри с различни размери, стил и цена.