Реклама на Rolex с Placido Domingo

Защо часовниците Rolex струват толкова?

Rolex Submariner (1953)

Rolex Submariner (1953)

Прочетете тук защо много хора са готови да платят $10 000 за часовник Rolex

Години наред виждаме рекламите им в списания, в интернет, виждаме, че Rolex е изборът на много известни личности. Дори употребявани, много от часовниците на компанията имат респектираща цена. Без дори да споменаваме за култовите модели и тези, които са били носени от известни личности. Всичко това буди в нас, любителите на часовници, желание да ги притежаваме, дори да не разбираме защо струват толкова много. Когато станем по-възрастни и започнем да печелим, започваме  и да разучаваме повече за причините за това. Колкото повее четем, толкова повече се убеждаваме, че да притежаваш Rolex си струва парите. Преди да се усетите, вече сте изпразнили кредитната си карта и притежавате мечтания Rolex.

Чудили ли сте се някога защо цените на Rolex са толкова високи?

Създадена през 1905, компанията е  известна с това, че е най-големият швейцарски производител на часовници. Компанията произвежда около 700 000 часовника годишно или около 2000 всеки ден. На пръв поглед, това може да изглежда респектиращо, но е едва 2% от всички швейцарски часовници, продавани годишно. С начална цена от около $8,000 долара за Oyster Perpetual, тези часовници несъмнено са скъпи.

Реклама на Rolex с Placido DomingoКолко струва производството на Rolex?

Тъй като Rolex са частна компания, собственост на тръст, основан от основателя ѝ, няма публична информация за финансовото състояние на фирмата. Повечето хора предполагат че цената за производството на часовник Rolex е между $750 и $1,000. Това, разбира се, не е нищо повече от догадка. Тази сума изглежда огромна на фона на цената от $3 за часовник, произведен в Китай. Има, обаче някои аспекти на Rolex-a, който го правят несравнимо по-стойностен. Всеки Rolex е внимателно произведен с прецизността, която очаквате от швейцарски часовникар. Това включва използваните материали, технологията, иновациите, човешкия фактор и маниакалното внимание към качеството. Всичко това отнема време, изисква умения и, разбира се, струва пари. Часовниците Rolex се произвеждат изцяло в Швейцария. Тъй като тя е сред най-скъпите държави в света, цената, естествено, е висока. В общи линии, строгите стандарти на компанията ѝ позволяват да продава на високи цени.

Марката

Подобно на други луксозни стоки, компанията може да продава по-скъпо, благодарение на марката, изградена и наложена през десетилетията. Дори купувачи, които не са любители на часовници и не оценяват изцяло занаятчийското майсторство и технологичните аспекти зад часовниците са склонни да платят високата цена. Ако оценявате стойността на часовника на базата на неговата функционалност, със сигурност цифров часовник би струвал повече. Въпреки това, дори безразличният клиент ще знае, че Rolex-ът е по-ценен и че може да се изплати, което е причина, заради която хората избират марката.

Голяма част от ореола на марката е продукт на много години реклама. Компанията е известна със спонсориране на важни спортни събития, като тенис и голф турнири. Това привлича аудитория към марката. Лидерите на мнение от своя страна влияят на социалните си кръгове и създават желание и в други хора.

Реклама на Rolex с Alain Hubert

Реклама на Rolex Explorer II с Alain Hubert от 2004. Имате 100 дни, за да изминете 3,924 километра пеша. Между другото, в Антарктика сте. Alain Hubert успя за 99 дни.

Rolex като инвестиция

Твърде висока цена ли е $8000 за часовник, който просто показва часа? Това зависи от начина, по който възприемате часовника си. А възможно ли е той да бъде инвестиция? Заради уникалната си марка, тези часовници запазват цената си за дълго време и загунбата на стойност е по-ниска, отколкото при конкурентни марки. Ако нямат сериозни следи от износване и други щети, тези часовници могат да бъдат инвестиция. Ето и пример:

През 1957, моделът Submariner струва $150. Не мисля, че имате нужда от експерт или висше образование, за да научите колко струва този часовник днес. За разлика от iPhone 7, който вероятно ще изгуби половината си стойност в рамките на 12 месеца и няма да струва и стотинка през 2040, освен ако не го продадете на отчаян музей на Apple, който има нужда точно от тази модификация. За разлика от това, часовник от престижната швейцарска марка, може да струва много повече, отколкото нов, в зависимост от различни фактори.

Някои от тези часовници стават по-скъпи с времето.  Например Rolex Perpetual от 1949 беше продаден за около 1,24 милиона американски долара през 2017. Това, което помага за запазването на стойността на тези часовници е, че луксозните стоки никога не са евтини, дори на вторичния пазар. За тези продукти, стойността може дори да нараства след години, когато броят часовници на пазара намалее, а търсенето остане високо.