Джобен часовник

Джобен часовник – първото преносимо технологично устройство в света

Джобен часовникТук ще ви разкажем защо нещо толкова старомодно като джобен часовник всъщност е далечен предшественик на множество технологии. Сред тях са различни мобилни устройства и дори модерните преносими решения за виртуална реалност.

Модерната преносима технология

Бихте ли носил миниатюрен компютър на китката си? Това е съвременен дебат, свързан с напредъка на технологиите и интелигентните часовници. Така или иначе сме свикнали да носим компютри в джобовете си. Сега вече те могат и да се озоват на китките ни. И да ни помогнат в интеракцията с всичките социални мрежи и може би да допринесат за работата ни. Става дума за устройства като Apple watch и други подобни. За много хора, носенето на подобно устройство звучи като финална стъпка в информационното претоварване. Очилата за виртуална реалност на Google изглеждат още по-екстремно.

Джобен часовник – началото на преносимите устройства

Това, обаче, не е първият път, в който този дебат излиза на дневен ред. Часовниците започват да променят всекидневието още в средновековието. Тогава часовниците на църквите отброяват часовете и помагат на селяните да знаят колко е часа. Но отчитането на времето започва да навлиза във всекидневния живот заедно с едно изобретение – джобен часовник. С него отмерването на времето става постоянно и преносимо. Достъпните джобни часовници не се срещат масово до началото на IXXв. След това, обаче, те бързо завладяват търговския свят. Способността за синхронизиране на дейността с отдалечен търговски партньор разкрива изцяло нови търговски възможности.

Търговията и джобните часовници

Търговците имали отчаяна нужда от точно отчитане на времето. Ако се замислите само за хранителните продукти, те трябвало да бъдат доставени навреме, за да не се развалят. Междувременно, влаковите диспечери с джобни часовници означавали, че влаковете могат да се движат по точен график. Учените и астрономите можели да извършват по-точни изследвания и експерименти. Преносимият джобен часовник позволил на любовниците по-лесен начин да организират срещите си, като си организират срещи в предварително уточнено място и време. Липсата на точно време и възможност за синхронизация води до хаос.

Стилът и усещането от носене на джобен часовник

Ролята на носенето на часовник, както в зората на технологията, така и сега, не се изчерпва с това да знаете колко е часа. Първоначално да извадите часовника си и да го погледнете на публично място е било ясен сигнал, че сте надежден. Той намеква за точност, която с времето е започнала да се възприема като морално извисено качество. Но джобните часовници имат един недостатък. Те не са много удобни, когато сте в движение. Ако правите нещо активно – като да карате кола или да яздите кон, да бръкнете в джоба си може да Ви разсее и да доведе до инцидент. В този случай се появява решение, за което вече сме писали, кожени каишки, с които можете да носите часовника на китката си, докато яздите или карате колело. Или докато сте в окопите.

Джобен часовник срещу ръчен часовник

Отношението е приблизително дъщото като това между смартфона и смарт часовника Ви. Две устройства с функции, които се дублират, поне донякъде, но едното е много по-удобно за използване. Писали сме за причините да носите ръчен часовник тук. Причините за това са много и различни. Но основната е, че енергийният им запас е несравнимо по-голям от този на електронните устройства. Дане говорим за стила, усещането и класата, които Ви предлага.

© РемонтНаЧасовници.com. Всички права запазени.
Don`t copy text!