Грижа за часовника - устройство за навиване на автоматичен часовник

Грижа за часовника – от какво има нужда

Грижа за часовника - устройство за навиване на автоматичен часовник

Грижа за часовника – устройство за навиване на автоматичен часовник

Грижа за часовника – защо е необходима

Купуването на часовник не е нещо, което правите всеки ден. Това е инвестиция в предмет, който е функционален и същевременно може да бъде произведение на изкуството. Часовниците са проектиран и създадени, не само, за да отмерват на времето. Те могат и да му устояват. Могат да работят в продължение на десетилетия или дори столетия. Стига да се грижите добре за него. Изразът „грижа за часовника“ съдържа в себе си няколко аспекта, които ще осигурят дългата му и безпроблемна работа.

Почистване на часовника

Почистването е основна част от качествената грижа за часовника. Той има много малки процепи и пространства, в които могат да се натрупат мръсотия и мазнини. Това включва звената на верижката, зоната, в която се съединяват касата и безела и много други. Ако става дума за всекидневна грижа, достатъчно е да почиствате часовника си с парцалче, което не оставя влакна. Бих препоръчал микрофибър, заради отличните му качества за премахване на замърсявания. Много добро решение е парцалче за почистване на очила или оптика от тази тъкан. Препоръчително е и да почиствате часовника си по-обстойно веднъж на няколко месеца. Просто махнете верижката или каишката на часовника и го потопете в съд с топла вода и препарат за съдове за няколко минути. Съобразете се с водоустойчивостта му и не рискувайте, ако имате съмнения. Можете да приложите същия процес към верижката. Не третирайте кожените каишки с вода.

Навивайте часовника си

Навиването на е задължителна част от качествената грижа за часовника. Автоматичен или механичен часовник, който не е навит и използван, може да развие проблеми. Поправката може да се окаже скъпа. Ако имате автоматичен часовник, той ще продължи да работи, докато резервът му от енергия се изчерпи. За да го поддържате в добро състояние трябва да го носите или да използвате устройство за навиване. Няма опасност да пренатегнете пружината, механизмът има съединител, който ще се погрижи това да не се случи.
Ако часовникът е с ръчно навиване, добре е да си създадете навик да го навивате по едно и също време всеки ден. Винаги трябва да спрете навиването, когато усетите и най-малкото съпротивление. В противен случай можете да пренавиете пружината и да повредите часовника.

Носете часовника си редовно

Може да ви стори контраинтуитивно, но ако носите часовника си редовно, той ще е в по-добро състояние, отколкото, ако го приберете някъде. Ако часовникът Ви не бъде използван дълго време, смазката се стича, изсъхва и губи качествата си. Това може да доведе до увеличено триене, износване и повреда на механизма.

Съхранявайте часовника си правилно

Ако нямате намерение да носите часовника си редовно, важно е да го съхранявате правилно. Най-доброто място е в устройство за навиване. То ще защити часовника Ви от въздействията на околната среда. Също така, особено в случая с автоматичния часовник, ще се погрижи механизма да работи и ще попречи на лубрикантите да изсъхнат. Ако не инвестирате в устройство за навиване, можете да използвате оригиналната кутия или друга специализирана кутия за съхранение на часовници. Опитайте да го навивате иили носите поне веднъж седмично, и го съхранявайте на сухо място с контролирана температура.

Съобразявайте се с водоустойчивостта на часовника си

Почти всички модерни часовници имат определено ниво на водоустойчивост. Правилната грижа за часовника предполага да познавате нейните параметри и да се съобразявате с тях. Нужно е и часовникът да бъде тестван след всяка интервенция. Тестването на херметизацията е задължителна част от начина ни на работа. Това е задължително за всеки надежден сервиз.

Избягвайте висока температура и влажност

Много часовници са създадени, за да издържат на условията на околната среда. Въпреки това, не е желателно да ги подлагате на екстремни жега и/или влажност. Не излагайте часовника си за продължително време на директна слънчева светлина. Това може да доведе до избледняване на циферблата и кожените каишки. Влагата, дори тази в банята, може да повреди часовника ви и да увеличи шанса от корозия. Драстичните промени в температурата или влажността могат да доведат до увреждане на часовника Ви.

Химикали и парфюми

Винаги пазете часовника си от химикали, например почистващи препарати, парфюми и дезодоранти, дори лосиони и кремове. Те могат да попаднат в малките процепи и да причинят натрупване на замърсявания. Ако имате кожена каишка, тези субстанции могат да увредят кожата и дори да доведат до скъсването ѝ. Уверете се, че махате часовника от китката си, преди да чистите, да си сложите тоалетна вода, парфюм или лосион. Също така, уверете се, че кожата ви е напълно суха преди да го сложите обратно.

Избягвайте магнитите

Старайте се да пазите часовника си от магнити. Адекватната грижа за него изисква да го пазите дори от малки магнити като тези на закопчалките на чантите, както и големи магнити като тези на детекторите за метали на летищата. Всеки магнит може сериозно да повреди часовника ви, освен ако няма достатъчна степен на екраниране. В случай на намагнетизиран часовник, ние ще ви помогнем. Научете повече за часовниците и магнетизма тук.

Прочетете хубавото ръководство

Тук сме описали някои основни принципи за грижата на часовника, с които трудно може да сбъркате. Важното, обаче е да запомните, че всеки часовник е уникален. И трябва да се отнасяте с него подобаващо. Винаги четете ръководството преди да правите каквото и да е с часовника си. Ако нямате оригиналното отпечатано ръководство на хартия, потърсете онлайн.

Сервиз и профилактика

Това, което никога, в никакъв случай не трябва да правите, ако нямате нужните познания и квалификация, е да отваряте часовника си. Това е работа за професионалисти. Ако отворите часовника си в него може да попадне влага или прах, които да повредят механизма. Ако часовникът Ви спре или дава дефекти при работа, винаги търсете квалифицирана помощ.

Механичните часовници имат нужда от редовна смяна на маслото и почистване. Не пренебрегвайте това. Можете да научите повече тук.

Калибрацията също е важна, за да гарантирате точната работа на часовника Ви.