Армейски часовници със спецификация A-11

Армейски часовници, които спечелиха Втората световна война

Армейски часовници със спецификация A-11

Армейски часовници със спецификация A-11

Четири марки армейски часовници обслужват Съюзниците и Оста

Четирима пилоти от военновъздушните сили стоят на асфалта на самолетоносача. Те сверяват ръчните си часовници до секундата. Пехотинец в Италия наблюдава как стрелкaта за секундите се мести по циферблата на часовника му, докато чака предварително уговореният момент да атакува германските траншеи. Командир на артилерията във Франция се взира в контрастния черен циферблат с бели цифри и дава команда след пет, четири, три две…

През 1941, ръчните часовници бързо започнали да се превръщат не само в ценна собственост, но и в критично оборудване. Те били жизненоважни за наземния и въздуния персонал в армията – войници, пилоти, инженери и много други разчитали на тях за изпълнение на задълженията си. Армията на Съединените щати оценила важността на точното отчитане на времето за въоръжените сили. Тя създала спецификации за производството на армейски часовници с функция за синхронизация (хак, Hack watch). Производственият стандарт, наречен A-11, описва часовник, кото е устойчив, точен и функционален и ще служи на въоръжените сили във всеки клон на армията през Втората световна Война.

Армейски часовници на Третия Райх

Междувременно, конкуренцията на A-11 от другата страна на фронта е впечатляваща. Beobachtungsuhren, често съкращавани като B-Uhren, са армейски часовници с функция за бързо синхронизиране, произвеждани по поръчка на Третия Райх. B-Uhren има много сходства с A-11, но обърнатият нагоре триъгълник в позицията на 12 часа и короната с форма на глава лук за по-лесно използване, го отличават от A-11. Голямата част от B-Uhren са произведени в Германия от Laco и други германски производители на часовници.

Швейцарската следа

International Watch Company, в типичен швейцарски стил, произвежда пилотски часовници както за Оста, така и за Съюзниците. IWC произвежда B-Urhen за Luftwaffe. Тя също така доставя Mark X за Royal Air Force. Заедно с Mark X, Кралските военновъздушни сили използват часовник със спецификации ного близки до A-11, известен като 6B/234 или Mark 11. Той е произвеждан от редица компании в Европа и САЩ. Сред тях е Omega.

Американските производителиАрмейски часовници със спецификация A-11

Военните специикации A-11  са били подадени на три от най-големите компании, производители на часовници в САЩ в този период. Те са: Waltham Watch Company, Bulova, и Elgin National Watch Company. И трите производителя инвестирали значително време и капитал в производството на часовници и друго оборудване за войната. Други устройства включват скоростомери, детонатори и части за тях, компаси, мерителни прибори за оръжия. Основната разлика между A-11 и предишните спецификации е функцията за синхронизация, по-сложният механизъм, както и изискването за по-висока устойчивост и по-високите изисквания за изпробване. Синхронизацията е възможност за спиране на секундната стрелка. Това позволява часовниците да бъдат сверени до секундата. Всички армейски часовници трябва да могат да спрат стрелките за отчитане на секундите в позиция на 12 часа, да настроят часа и минутите и да включат отново механизма. Така часовниците са сверени до секундата.

Механизмът A-11

Стандартът A-11 изисква 15 скъпоценни камъка в механизма. Добавянето на повече движещи се части със скъпоценни камъни прави часовника по-надежден, точен и дълготраен. Това помага и за цялостната устойчивост на часовника и за преминаването на новите, по-тежки тестове, изисквани от стандарта. Изискването е корпусът да е устойчив на прах и водоустойчив. Описани са и специфични изпитания за тези изисквания. Механизмът трябва да бъде изпитан и за работа при различни температури.

Черен циферблат без имена и лога

Черният циферблат е задължително изискване. Всеки час трябва да е маркиран със съответното число. Минутите трябва да бъдат отбелязани през 10. Абсолютно забранено е на циерблата да има името на производителя и/или лого. Всички маркировки на производителя, според спецификацията, трябва да са щамповани на капака на касата.  Въпреки че Elgin National Watch Company и Waltham Watch Company вече не правят часовници, антикварни и рециклирани екземпляри на A-11 са сравнително лесни за откриване. Причината за това е в тяхната издръжливост и съвместимостта на компонентите. С правилен сервиз и поддръжка те могат да ви служат дълги години.

Днес Bulova произвежда часовници, вдъхновени от оригиналния A-11 и предшественика му, A-17. Bulova влагат модерната си технология в часовниците и съхраняват оригиналният им дизайн.