Анатомия на часовника за начинаещи

Анатомия на часовника

Анатомия на часовника – изображение с основните елементи.

Анатомия на часовника – механичните са различни

И така, купили сте първия си луксозен механичен часовник. Той е твърде различен от дигиталния или кварцов часовник, който използвахте досега. Швейцарски механичен часовник може да има до 400 части. Тези части или анатомията на часовника, му дават естетическата стойност, която със сигурност ви е привлякла в него. Но те го карат и да работи.

Ако искате да можете да говорите с увереност за часовника си, важно е да знаете какво точно има в него. Много повече от красиво произведение на изкуството, което носите на китката си, тези часовници са функционални и дори най-безразличният наблюдател ще забележи вниманието към детайла и занаятчийското умение, вложени в тях.

Основните елементи на Вашия механичен часовник

И така, тук можете да се запознаете с основните части на часовника си.

Безел

Безелът обхваща стъклото на часовника и обикновено е направен от метал или керамика.

Верижка или каишка

Това е нещото, което придържа часовника към китката Ви. Можете да смените оригиналната каишка или верижка и часовникът ви да промени вида си коренно. Или не.

Анатомия на часовника – каса

Касата е елементът на часовника, който съдържа механизмът и циферблатът. Той ги защитава от износване и увреждане, както и от външните условия. Може да бъде в различни форми и от различни материали. Например титан.

Корона

Короната е копче, което се намира от външната страна на касата, с която се настройва времето и календара. Може да се използва и за навиване на часовника, ако е механичен.

Стъкло/кристал

Това е прозрачният елемент, който покрива горната част на циферблата. Проектиран е, за да пази часовника от замърсяване и вода и да намали отблясъците. Повечето модерни швейцарски и японски часовници използват сапфирено стъкло. Можете да прочетете още за стъклата тук.

Циферблат

Частта на часовника, която показва времето. Може да бъде в различни цветове и комбинации на маркировката.

Стрелки

Стрелките са марките, които показват времето. Повечето часовници имат поне по три – за часове, минути и секунди. Възможно е да бъдат и значително повече.

Маркер за часа/индекс

Индикациите на циферблата, които показват часа.

Лъг

Това са продълженията на касата на часовника, чрез които каишката или верижката се захваща за касата.

Подпис

Това е информацията за производителя на циферблата на часовника.

Допълнителните елементи:

Всеки производител на часовници е различен от останалите и всеки от тях има уникалните си характеристики. След като знаете базовата анатаомия на часовника можете да надникнете и в някои любопитни детайли, които ги правят уникални:

Хронограф

Хронографът в същността си е хронометър. Хронографите имат допълнителни бутони за контрол на допълнителните функции. Или компликация, казано по-общо.

Клапан за изпускане на хелия

Това е функционалност за професионални гмуркачи. Тя позволява изпускане на инертните газове, които преминават през уплътненията на часовника по време на продължителни гмуркания на голяма дълбочина. Прочетете повече за клапана.

Осветеност

Много часовници имат маркери за часа и стрелки, които светят на тъмно. Производителите използват определени материали, за да постигнат този ефект. В някои случаи се използват високотехнологични решения като миниатюрни тръбички с радиоактивен изотоп, например тритий. Те не са основен елемент от анатомия на часовника, но добавят акценти.

Бутон/Pusher

Това е бутон на касата, който контролира допълнителните функции на часовника, като настройка на дата/ден от седмицата или хронограф.

Допълнителен циферблат/Subdial

Това е по-малък циферблат, вграден в основния циферблат. Той дава информация, която не е включена в основния циферблат, като дата или секунди.

Стрелка за секундите с плавно движение

Вместо да подскача веднъж в секунда, стрелката на повечето механични и автоматични часовници се движи плавно по циферблата или по-малките помощни циферблати. При кварцовите тя се мести веднъж в секунда. При механичните, честотата е по-висока и движението изглежда (почти) плавно.

Тахиметър

Това е функция или компликация (comlication) на часовника, която позволява на потребителя да измерва скорост. Някои позволяват и измерване на разстояние.

Ротационен безел

Това е функционална част от часовниците за гмуркане (дайвър), която помага на водолаза да следи наличния запас от въздух. Той се движи само срещу часовниковата стрелка и така помага на водолаза да прецени колко въздух има в бутилката си.

Прозрачен капак на касата

Механизмът в часовникът е изключително интересен и, нека не се лъжем, изглежда страхотно. Затова капаците на някои каси са прозрачни, така че можете да видите механизма.

Камък/Jewel

Това са малки сапфири или рубини, които действат като лагери за зъбните колела на механизма и намаляват триенето и износването.

Калибрация на механични часовнициМеханизъм

Това е двигателят на часовника. Той използва източник на енергия, за да отчита времето чрез движение.

Осцилираща тежест

В автоматичните часовници, тази тежест използва гравитацията, за да осигури енергията, нужна за отчитане на времето. когато го носите на китката си, часовникът се навива без ръчна намеса.

Това са някои от най-често срещаните функции и допълнения, както и базовата анатомия часовника. Повечето луксозни часовници са създадени, за да изпълняват определена функция, но някои имат функции, които не са изключително полезни, но изглеждат страхотно. Вижте този часовник-автоматон, например.

Анатомия на часовника – още някои неща:

Още някои допълнителни допълнения, които можете да откриете в някои специализирани часовници.

Бленда

Това е малък отвор в циферблата, който показва специфична информация, различна от времето. Той може да показва дата, фаза на луната или друга информация за конкретния стил часовник.

Часовник Rolex с допълнителна леща за датата - циклопс

Часовник Rolex с допълнителна леща за датата – циклопс

Циклопс

Това е малка леща. вградена в стъклото на часовника, чиято цел е да увеличи датата.

Фаза на луната

Тази функция показва фазата на луната – пълна половинка, четвърт и новолуние. Оригинално моряцитя я използвали, за да преценяват приливите и отливите.

Анатомия на часовника – вечен календар

Това е най-комплексният календар, който можете да откриете на часовник. Той включва месец, дата, ден от седмицата, година и дори отчита високосните години.

Енергиен резерв/Power Reserve

Това показва колко енергия остава в часовника с автоматичен механизъм. Максимумът е около 10 дни.