Автоматичен механизъм - Bucherer

Автоматичен часовник – как работи

Автоматичен часовник Hubolt

Автоматичен часовник Hubolt

Тази статия ще ви запознае накратко с начина на работа и основните принципи зад Вашия автоматичен часовник. Ще обърнем внимание на някои от неговите особености, предимства и недостатъци.

Автоматичен часовник

Вашият автоматичен часовник в основата си е същия като механичния. Той е захранван от пружина и използва сложни механизми, който предават енергията ѝ до стрелките на часовника. Основната разлика е, че автоматичния часовник не изисква от Вас да го навивате наръка и да следите дали продължава да работи. Вместо това, движенията на ръката Ви, за да навие пружината, докато носите часовника. Отта идва и името „автоматичен механизъм„. Този тип часовници се наричат още „самонавиващи се“.

Часовник с автоматичен механизъм - Zenith El Primero Automatic Chronograph

Часовник с автоматичен механизъм – Zenith El Primero Automatic Chronograph

Как става навиването на автоматичен часовник?

В общи линии, начинът на работа е следният: в механизма има малка тежест, наречена ротор. Когато движите китката си, той се движи. Той е свързан с пружината и я навива, докато се движите през деня. Автоматичните часовници имат и съединител, който предпазва пружината от пренавиване, докато ги носите.

Механизъм за навиване

Ако не носите своя автоматичен часовник, най добре е да го поставите в механизъм за навиване. Това е малко устройство, което движи часовникът с кръгово движение докато се съхранява без да бъде носен. Така той остава навит. Това е особено важно, ако часовникът ви има функции като показване на дата или ден от седмицата. Ако решите да не носите такъв часовник за известно време, ще се наложи да сверите датата и деня, както и часа. Друг проблем е засъхването и стичането на маслото, което може да доведе до нужда от по-често обслужване или ремонт.

Автоматичен механизъм - Bucherer

Автоматичен механизъм – Bucherer

Предимства на автоматичния часовник:

  • Няма нужда от батерия.
  • Не се налага да го навивате ръчно. Ако необходимостта от ръчно навиване на механичния часовник ви притеснява, но държите на изтънчеността на механизма, автоматичен часовник е добър компромис.
  • Плавно движение. Също като механичните часовници с ръчно навиване, стрелките на автоматичните версии се движат плавно и равномерно.
  • Характер. Механизмът на автоматичния часовник е дори по-сложен и деликатен от този на механичния.
Пружина на автоматичен механизъм

Пружина на автоматичен механизъм

Недостатъци на автоматичния часовник:

  • Чувствителен към околната среда. Същите фактори на околната среда, които могат да повредят механичния часовник могат да навредят и на механичния. Те са влагата, прахът, ударите и магнитите.
  • Трябва да се съхраняват в механизъм за навиване, когато не се използват. Автоматичният часовник не изисква навиване, ако го носите редовно. Ако не го правите, обаче, е добре да го съхранявате във въпросното устройство. Те са относително евтини и не заемат много място, но са още един аксесоар, който е добре да добавите.
  • Точност. Всеки качествен автоматичен часовник има точността на качествен механичен часовник. И, Също като него, ще загуби част от точността си с времето и ще има нужда от калибриране.
  • Цена. Аналогичен проблем с механичните часовници. Занаятчийството и технологията не са евтини.
  • Поддръжка. Също като механичните часовници, автоматичните имат нужда от периодично почистване и смяна на маслото, проверка на херметичността и други грижи.