grand complications

Смазване и почистване на механизма на часовници

Смазване и почистване на механизма на часовнициСмазване и почистване на механизма на часовници – защо е необходимо

Смазване и почистване на механизма на часовници – това е критична процедура, която ще гарантира дългият живот и прецизната работа на часовника ви. Механичните часовници са базирани на прецизна техника. Същото се отнася за автоматичната разновидност, дори в по-голяма стпен. Механизмите им са проектирани да работят безпроблемни и без почивка в продължение на много години. Това, обаче, далеч не означава, че те нямат нужда от редовна и експертна поддръжка.

Зъбните колела на часовника работят гладко благодарение на маслото. То трябва да бъде сменяно на определен период от време. За да бъде часовникът ви в добро състояние, трябва периодично да бъде разглобяван, почистват и сглобяват отново. С помощта на пинсети и лупи всеки малък елемент се проверява старателно. За да не се избегнете повреда и съответно подмяна на компоненти часовниковия механизъм, Ви препоръчваме да провеждате сервизно обслужване на Вашия часовник на всеки 3 – 5 години.

Ние ще се погрижим часовника ви да получи всички грижи от които се нуждае.

Намерете ни тук.

Колко често е необходимо смазване и почистване на механизма на часовници?

Подобно на мощни спортни автомобили, качествените часовници имат нужда от периодично обслужване. Повечето швейцарски и германски производители препоръчват то да се провежда веднъж на пет години. Според някои периодът е четири години. Други достигат дори до десет. Зависи колко и колко често се носи часовникът, както и как го съхранявате, когато не е на китката ви. Колкото повече го носите, толкова по-добре.

Нашата препоръка е да извършвате процедурата през интервали от три до пет години. Имайте предвид, че различни фактори оказват влияние върху този срок. Ако го носите редовно и съхранявате внимателно, този период може да бъде и малко по-дълъг. Ако носите механичен часовник рядко, например няколко пъти в месеца, можете да удължите сервизните интервали. Когато го използвате рядко, обаче, е много важно да го навивате поне веднъж месечно, за бъдат смазани движещите се части. За да избегнете ръждата и да се уверите, че лубрикантът не е изсъхнал напълно, абсолютният максимум на периода между обслужването е 10 години.

Ефектът на климата и други условия върху интервала на смазване и почистване на механизма на часовниците

Може да сте сигурни, че средата влияе. Ако всеки уикенд сте под водата с часовника си за гмуркане, пет години са максималното, а не минималното време между обслужването. Това ще гарантира, че гумените О пръстени не са увредени и че резбата на винтовете не износена. Последното нещо, което искате е часовникът ви да бъде напълнен с морска вода. За часовници, които се носят във водни басейни или под душа е важно да бъдат тествани за водоустойчивост през период по-кратък от две години. Причината за това е, че уплътненията стареят и лесно корозират от контакта с вода. Подмяната на всички уплътнения гарантира, че вашият часовник ще запази своята водоустойчивост в рамките, зададени от производителя. Това гарантира, че влагат не попада в механизма и фините детайли не корозират.

Турбильон механизми и хронографи

механизъм на хронограф - макроснимкаНяма консенсус по въпроса дали по-сложните механизми с компликации имат нужда от по-кратки сервизни интервали. Определено условията на използване и съхранение отново имат много важна роля. Според някои експерти, кaто общо правило, часовниците със сложни механизми имат нужда от по-често почистване и смазване. Сложни часовници с вечни календари и хронографи с висока прецизност имат много повече компоненти и са много по-сложни от базовите часовници, които просто отчитат времето.

Тези компоненти са много малки и деликатни, особено тези, които са с високо качество. Това ги прави още по-застрашени от повреди в случай, че маслото изсъхне. Колкото по-често ги използвате без адекватно смазване, толкова по-голям е шансът да нанесете сериозни щети на компонентите. Когато имате триене на метал в метал, без лубрикант, триенето води до износване на частите. А резервните части за тези часовници са изключително скъпи. Затова е добре да провеждате сервизните процедури по-често, отколкото с базов часовник. При често носене интервали между три и пет години ще се погрижат за съхранението на часовника. Ако не го носите редовно, почистване и смазване през пет години ще се погрижи за доброто му състояние.