Най-скъпата Omega - часовникът на Елвис Пресли

Най-скъпата Omega досега – тази на Елвис Пресли, струва $1,8 милиона

Най-скъпата Omega - часовникът на Елвис ПреслиЧасовникът на Елвис се превърна в най-скъпата Omega в историята. Това се случи на Geneva Watch Auction, организиран от Phillips. Там часовникът на Елвис Пресли, Omega с щампа на бижутерската къща Tiffany и обсипана с диаманти, беше продадена за впечатляващите 1 812 500 американски долара. Перспективите за тази продажба бяха неясни, тъй като часовници с подобна история и санитименти не излизат на търг често. Финаните резултати все пак надхвърлиха очакванията. Предварителните оценки бяха с порядъци по-ниски от реалната цена, при която стана сделката. Те бяха между $52 900 и $106 000. Така цената на часовника, произведен през 1960, надхвърли 18 пъти и най-оптимистичните оценки. Часовникът е от 18k бяло злато и е подарен от лейбъла му, RCA Records в памет на 75 милиона продадени записа.

Часовникът на Елвис стана най-скъпата Omega в историята

Omega-та на Елвис отне титлата за най-скъпата Omega от рядък часовник с турбильон механизъм на производителя. Неговата цена достигна 1,4 милиона долара на търгът Phillips Geneva: Six през ноември миналата година. В категорията „часовници на знаменитости,“ часовникът на Елвис се нарежда след този на Пол Нюман. Rolex-ът на актьора, уникалният Paul Newman Daytona, беше продаден за $17,75 милиона долара през  октомври миналата година. Той е и най-скъпият асовник за всички времена. Платиненият Patek Philippe ref. 2499 на Ерик Клептън, достигна цена от $3,65 милиона в аукцион на Christie’s през 2012. Четвъртото място, след часовника на Елвис, е за Heuer Monaco на Стийв МакКуйн с цена $799,500, също достигната на търг през 2012.

Rolex Daytona манията

Phillips проведоха и тематичен аукцион за Rolex Daytona, които в момента са невероятно търсени от колекционерите. Общите приходи от него бяха впечатлващите $22,2 милиона. Пет часовника бяха продадени за цена над един милион долара, общо продажбите бяха 32. Най-престижният екземпляр, уникален Rolex от 70-те на миналия век, беше продаден за $5.9 милиона. Това е втората най-висока цена за часовник на марката. С прякор “The Unicorn,” този хронограф има черен циферблат. Верижката му е от бяло злато и имитира дървесна кора. Той е прекарал години в частна колекция. Приходите от него са за благотворителност.

Вашият коментар